Renunţă la păpuşi şi se grăbesc să se maturizeze. Vor să ajungă femei, cred orbeşte în cuvinte de dragoste, se îndrăgostesc, încep viaţa sexuală şi ajung cu un test de sarcină în mână. Când testul iese pozitiv, lumea lor se năruie. Adolescentele se izolează emoțional. De cele mai multe ori, iubitul care promitea luna şi stelele fuge speriat mâncând pământul. Rămân singure şi pentru un timp refuză să creadă că li se întâmplă cu adevărat lor aşa ceva. Cer într-un târziu ajutor din partea părinţilor şi ajung în faţa unui cabinet de ginecologie pentru „a scăpa de problemă”. Vor trece ani, poate, până când vor ieși la iveală toate emoțiile și gândurile reprimate atâta timp.
Georgiana are acum 22 de ani şi o poveste care îţi rupe sufletul. La vârsta de 15 ani a avut o relaţie de dragoste cu un băiat mai mare cu un an decât ea. Când a acceptat să aibă relaţii intime, nu s-a gândit la consecinţe şi s-a trezit însărcinată în 6 săptămâni. A fugit de acasă în speranţa că va evita avortul. Îşi dorea copilul deşi ea era însăşi un copil. La scurt timp şi-a dat seama că băiatul de lângă ea nu îşi poate asuma responsabilitatea şi s-a întors acasă la părinţi. A acceptat avortul când sarcina avea deja trei luni.
„M-am dus cu mama mea la o clinică particulară când deja ajunsesem de trei luni. Ţin minte clar că erau două doctoriţe, una mai tânără şi cealaltă mai în vârstă. Mi-au făcut anestezie totală şi au început chiuretajul. Vreau să spun că n-am adormit deloc şi că plângeam într-una, nu de durere fizică (cât de cea sufletească). Când a terminat, a zis că se pare că era baiat şi i-a zis mamei dacă vrea să îl vadă şi a zis că nu. Eu însă am vrut să văd şi îmi aduc aminte că era în palmă şi avea şi „măslinutze” care erau ochişorii. Acea imagine nu o voi uita nici când voi muri şi de fiecare dată când îmi aduc aminte, îmi dau lacrimile şi îi cer scuze că n-am avut curajul să lupt pentru el. Mereu îmi voi imagina că ar avea vârsta de patru ani în prezent. Eu n-am ştiut la vârsta aia că la scurt timp de la conceperea unui făt, începe să-i bată inima şi că la trei luni este format, că atunci când începe să chiureteze copilaşul se fereşte şi nu vrea să iasă din uter. Acum când ştiu toate lucrurile astea. Mă simt şi mai vinovată şi distrusă psihic că am făcut o „crimă”. Nu i-am dat dreptul la viaţă propriului meu copil. De atunci sunt o altă persoană. Nu mai simt fericirea care o simţeam în vârsta adolescenţei, deşi sunt o femeie fericită şi împlinită, am o familie care o iubesc şi mă iubeşte, trăiesc cu un mare păcat în suflet şi în minte”.
În multe, foarte multe cazuri, părinții cred cu convingere că dacă împun avortul își vor ajuta copiii pentru viitor. Nici măcar nu bănuiesc care sunt urmările în plan fizic și psihic ale avortului asupra copilei lor, aflată în plin proces de maturizare și că îi vor provoca o traumă care îi va marca întreaga viață.
„Aceste fete nu-şi dau seama de fapta lor imediat, de obicei ele vin mai târziu la psiholog şi spun că sunt încercate de remuşcări. Părinţii decid şi ele consideră că aşa cum au zis părinţii este cel mai bine. Avortul duce în multe cazuri la comportamente autodistructive”, a explicat Roxana Puiu, psihoterapeut la Asociaţia „Pro-vita – pentru Născuţi şi Nenăscuţi”.
Avortul la aceste vârste este periculos
Denisa Protopopescu, dr.Obstetrică – Ginecologie, fertilizare în vitro la Spitalul Universitar de Urgenţă Municipal, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET ce înseamnă avortul pentru o copilă de 13, 14, 15 ani.
„Fetiţa are un organism fraged care în mod normal nu poate să ducă o sarcină şi dacă o duce pot apărea copii malformaţi. Există şi riscul de deces. Am paciente care vin la fertilizarea în vitro şi îmi spun că au făcut un avort, că erau studente şi nu şi-au dat seama, iar acum nu mai pot face copii. Un chiuretaj nu poate să inducă o infertilitate decât dacă se întâmplă ceva în urma chiuretajului. Când se face chiuretaj este bine să fie sarcina mică, să nu depăşească 8 săptămâni când fătul are format, oase”, a spus dr. Denisa Protopopescu.
Doctorul spune că, din păcate, numărul tinerelor care fac avort este foarte mare. „Din păcate noi nu avem în şcoli educaţia sexuală, nici acasă, totul este tabu despre sex. Fetele care nu se pot abţine şi vor să-şi înceapă viaţa sexuală trebuie să folosească contracepţia. După ce fac un avort, aceste fete trebuie să meargă la un psiholog. Aceste fete nu sunt conştiente ce înseamnă un chiuretaj. Ele cred că tot ce zboară se mănâncă”, a completat medicul.
Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie pentru ROMÂNIATV.NET de Ministerului Sănătăţii, Institutul Naţional de Satatistică Medicală a înregistrat în ultimii patru ani peste 1.600 de avorturi în rândul fetelor de până în 15 ani şi peste 31.300 de chiuretaje la fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani.
În urma unei campanii derulate de Asociația Pro-Vita pentru Născuți și Nenăscuți, „Rupe tăcerea”, s-a contatat că la două din trei adolescente au fost observate comportamente masochiste sau agresive, cum ar fi angajarea în relații punitive cu bărbați, lipsa dorinței de a avea o viață bună și tendințe suicidale. Îngrijorător este că mai mult de 75% din adolescentele care au făcut un avort au intrat într-un ciclu vicios de sarcini terminate printr-un chiuretaj. În medie, 59% din adolescentele care au trecut prin această traumă rămân din nou gravide în 15 luni.