Aproximativ 2.000 de oameni au venit anul acesta în Țara Hațegului. Circa 20 de autobuze au ajuns, doar luni dimineața, la Mănăstirea Prislop din toate regiunile României. Spre deosebire de ultimii doi ani, când au fost impuse restricții din cauza pandemiei de Covid, anul acesta credincioșii au fost liberi să vină în număr cât mai mare.
Cei mai mulți dintre participanți au fost vârtnici și femei, care au reușit să ajungă la pelerinaj cu autocarele. Au fost și credincioși care au venit cu mașinile. Cei care au întârziat s-au văzut nevoiți să parcheze la marginea șoselei, la mai bine de un kilometru distanță de locul de pelerinaj.
„Am venit din Sâmbăta de Sus (județul Brașov), ca în fiecare din ultimii ani, pentru a ne ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca și a ne arăta dragostea față de el, pentru că a slujit la mănăstirea Brâncoveanu, din satul nostru. Azi au fost patru autocare de pelerini din Brașov. Totuși, față de anii trecuți e mai puțină lume. Este luni, iar tinerii sunt la lucru”, a declarat Ioana Moga, o pensionară din comuna Sâmbăta de Sus, potrivit Adevărul.
A fost o primire foarte plăcută pentru pelerini. Mănăstirea Prislop a fost pusă la punct până la cele mai mici detalii. În ultimele luni, aleile au fost lărgite și pavate cu marmură, a fost pus gazon în mai multe zone din curte, grădinile cu flori au fost mărite, iar acolo au fost plantați copaci și arbuși ornamentali și au fost montate bănci și șiruri de panouri solare. Și lacul artificial, unde pelerinii obișnuiesc an de an să arunce bani, a fost curățat și arată splendid.
„În anii trecuți era mult mai greu pentru noi să ajungem la peștera sfântului Ioan. Era istovitor după ce stăteam câte o oră până ajungeam la mormântului părintelui Arsenie Boca. Apoi urcam prin noroi și coboram pe o potecă accidentată și abruptă. Cărarea a fost lățită, iar lumea nu se mai îmbulzește ca în urmă cu câțiva ani”, mai spus o pensionară.
Arsenie Boca s-a stins din viață în data de 28 noiembrie 1989. În această zi în calendarul ortodox este trecut Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou. Cei doi au multe lucruri în comun printre care dragostea de pictură sau faptul că au fost persecutați și hărțuiți de autorități. Arsenie Boca a fost a fost îngropat la Mânăstirea Prislop. Sunt multe legende care circulă despre el, inclusiv s-a spus că a știu când va muri.
„Mai sunt trei calendare. Nicio zi din 1990!”, le-a spus el unor credincioși.
Înainte să moară Arsenie Boca a făcut o sumedenie de preziceri. Sfântul părinte al Ardealului ar fi a pictat scena în care Sfântul Ștefan cel Nou este osândit. Arsenie Boca ar fi scris deasupra picturii data la care va muri și el.
Acesta a făcut câteva precizări și despre viitorul României. Mai exact, acesta ar fi făcut previziuni sumbre precum faptul că România va fi ocupată de Rusia, Ungaria și Bulgaria, însă aceste țări vor fi loviți de „bolovani de foc”.
O altă prezicere sumbră se referă la București. Părintele Arsenie Boca ar fi spus că orașul ar mai avea dreptul la o singură greșeală.
„S-a ouat de două ori, iar următoarea dată o să dispară de pe harta pământului, iar apoi o mare catastrofă se va abate asupra oraşului pentru că foarte multe păcate sunt acolo”, a spus Arsenie Boca.