Niciodată ziua de 11 august nu poate trece neobservată de enoriaşii din Dâmboviţa. Sfântul sărbătorit în calendarul ortodox este Nifon, al cărui nume este purtat şi de arhiepiscopul din Târgovişte. Un motiv serios pentru preoţi de a-i urca pe credincioşi în autocare şi a-i duce la petrecerea şefului. Totul, la ordin.
Anul acesta, preoţii din judeţ au primit o circulară care spune că fiecare trebuie să aducă 40-50 de enoriaşi cu autocarul şi să fie atenţi ca oamenii să se îmbrace cuviincios. Preoţii trebuie, de asemenea, să prezinte un tabel cu numele şi semnăturile celor pe care îi aduc la slujbă, se precizează în adresa Protoieriei. Oamenii bisericii nu se opun poruncilor. S-au obişnuit cu ele.
Un dascăl dintr-o parohie din judeţ povesteşte că unii oameni merg la slujba sărbătoritului cu inima deschisă, dar că unii o fac doar pentru că „trebuie”. „Nu e uşor să strângi oamenii, dar au fost obişnuiţi de anul trecut, de acum doi ani… Unii merg că vor să meargă şi alţii merg că trebuie să meargă”, spune dascălul, filmat cu camera ascunsă de un reporter România TV.
Arhiepiscopul ştie că la ziua lui vor fi mii de oameni şi le-a povestit reporterilor România TV, care au spus că sunt de la televiziunea engleză „Doamne Ajută TV”, că la fel se întâmplă în fiecare an.
– Câţi oameni estimaţi că vor veni?
– Nu ştiu. Poate 10.000. Ceva de genul.
– Atât de mulţi?
– Da, pentru că în fiecare an vin.
– Le-aţi spus să vină? I-aţi obligat?
– Nu înţeleg despre ce vorbeşti. Ei vin cu preotul.
Arhiepiscopul Târgoviştei nu a putut fi contactat ulterior pentru un punct de vedere oficial.
Circa 100 de preoţi au participat, duminică, la Târgovişte, la ceremoniile legate de sărbătorirea solemnă a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti.
A fost oficiată Liturghia, în faţa Catedralei Mitropolitane, de Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei, Nifon. Racla cu moaştele Sfântului Ierarh a fost scoasă din lăcaşul de cult pentru ca participanţii la slujbă să se poată închina la ele.
‘Sfântul Ierarh Nifon este cel dintâi sfânt canonizat, la noi, la români, dar şi marele înnoitor şi reorganizator al Bisericii muntene, cel care a pus bazele impresionantei înfloriri a vieţii bisericeşti de mai târziu, fiind îndrumătorul spiritual al Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi cel care a îndemnat la utilizarea tiparului”, se arată în scrisoarea pastorală transmisă cu ocazia acestei sărbători de Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei, Nifon.
Arhiepiscopia Târgoviştei a publicat, cu prilejul acestei sărbători, trei cărţi: ‘Viaţa şi acatistul Sfântului Ierarh Nifon’, ”Mihai Viteazul – întregitor de ţară şi martir al neamului românesc’ şi ‘Constantin Brâncoveanu – iubitor de cultură, protector al Bisericii şi martir al credinţei ortodoxe’.
Sărbătorirea Sfântului Nifon a început încă de sâmbătă seară cu un pelerinaj din faţa Catedralei Mitropolitane pe la Piaţa Mihai Viteazul, Mănăstirea Stelea, Calea Domnească încheindu-se tot în faţa Catedralei.