Cristian Dumitru are 48 de ani şi a strâns, în ultimii 40 de ani, o colecţie impresionantă de jucării. Are acasă masinuţe, vapoare, tancuri, puşti, avioane, nave cosmice, figurine, jocuri de carton, jucării teleghidate, ursuleţi umpluţi cu paie din anii 30-40, multe figurine şi mii de păpuşi.
Colecţia sa a crescut câte puţin în fiecare zi. A străbătut ţara în lung şi-n lat pentru a găsi cele mai bătrâne jucării. Fiecare are povestea ei. 90 % dintre ele au fost cumpărate din târgurile româneşti, celelalte fiind aduse de peste graniţă.
Jucărie germană din anii 30-40. Maşină roşie cu coş, mecanism cu arc. Jucăria este din tablă litografiată. Pasagerii erau personaje din lumea circului. Japonezii au imitat această jucărie în anii 60.
Trotineta şi păpuşa îmbrăcată în costum naţional. În anii 50-60 se aduceau jucării din Ungaria şi Rusia şi asta pentru că producţia autohtonă era destul de săracă.
Maşina şi toboşaru. Prin anii 70 piaţa românească a fost inundată de jucării chinezeşti, copii ale jucăriilor japoneze. Majoritatea erau realizate din tablă, cu mecanism cu arc sau volantă.
Păpuşa blondă- Jucăria clasică a anilor 80 care făcea parte dintr-o serie de jucării fabricate la fabrica Arădeanca, fabrică celebră pentru jucăriile epocii. Păpuşa este din cauciuc.
Joc de strategie, un joc pentru adulţi. Adler, jocul de apărare antiaeriană, a fost făcut pentru aviaţia germană pentru aviatorii care stăteau mult în aşteptarea misiunilor. Este un strămoş al jocurilor de strategie din ziua de azi. Acest joc a fost destul de răspândit în acei ani. Exemplarul din colecţia bucureşteanului are instrucţiunile în limba română, ceea ce înseamnă că a fost cedat aviaţiei române în cel de-al Doilea Război Mondial.
Cristian Dumitru crede că jucăria şi-a păstrat vocaţia şi cum acum 200 de ani o fetiţă adormea cu papuşa în braţe, crede că şi acum copilele ţin la piept o jucărie. Povestea se repetă cu o păpuşică mai modernă.
Bucureşeanul spune că este catastrofal că au dispărut jucăriile clasice şi că nu se mai concepe nimic. Dacă în ziua de azi îi arăţi unui copil o maşinuţă care doar merge, nu cântă, nu claxonează, copilul se plictiseşte în 30 de secunde.