În primul rând, au fost supuşi examinării rezidenţii localităţilor de pe o rază de 20 de km din jurul centralei, zonă ce a fost evacuată. După cum s-a stabilit, în primele patru luni de la accident, circa 9747 de persoane au fost expuse iradierii, în urma scurgerilor radioactive de la centrală. În cazul a 5636 dintre ei expunerea a fost sub 1 millisievert /mSv/, ceea ce constituie doza anuală în limite. Alte 4.111 de persoane au primit o doză de radiaţii mai mare de 1 mSv. Cel mai ridicat indice dintre valorile înregistrate în cursul acestor examinări a fost de 23 mSv.
Au fost supuse examenului radiologic şi persoanele implicate în lucrările de lichidare a avariei de la Fukushima. Astfel, 95 dintre acestea au înregistrat expuneri mai mari de 10 mSv, cel mai mare ridicat indice fiind de 47,2 mSv. Se consideră că o doză de peste 100 de mSv pe an poate duce la cancer.
‘La toate persoanele examinate am constatat niveluri sub 100 de mSv de radiaţii, astfel încât riscul de cancer nu este crescut’- a declarat la o conferinţă de presă directorul adjunct al Universităţii de Medicină Fukushima, Shunichi Yamashita, potrivit Agerpres.
Autorităţile prefecturii Fukushima anunţaseră anterior că intenţionează să monitorizeze în decursul următorilor 30 de ani eventualele modificări ce ar putea surveni în starea de sănătate a locuitorilor din regiunea centralei după accidentul din martie 2011.