Acordul, încheiat săptămâna trecută între liderii acestor două republici cu majoritate musulmană, ar trebui să fixeze oficial graniţele ce separă aceste două teritorii din cadrul Federaţiei Ruse.
Manifestanţii din Inguşetia denunţa o decizie luată fără avizul populaţiei şi considerată dăunătoare pentru dezvoltarea regiunii lor, una dintre cele mai sărace din Caucaz, oferind teritorii largi Ceceniei lui Ramzan Kadârov.
Imagini video difuzate de protestatari arată o mulţime ce se îndreaptă spre clădirea parlamentului local, unii dintre ei călare şi purtând steaguri ale Inguşetiei. Într-unul din videoclipuri, focuri de armă pot fi auzite în timp ce forţele de ordine încearcă să controleze mulţimea. Poliţia a confirmat că agenţii săi au tras în aer dar că „nimeni nu a fost rănit”, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Nave militare ucrainene, prin Strâmtoarea Kerci
Potrivit manifestanţilor, aproape 40.000 de persoane au participat la protestele de joi în capitala regională Magas, în timp ce poliţia a evocat circa 2.000 de participanţi. „Poliţia a blocat intrările în oraş. Oamenii au fost nevoiţi să meargă 10 kilometri pentru a ajunge la parlament după ce şi-au lăsat maşinile”, a declarat unul dintre protestatari, Daud Ciuciev, pentru AFP. „Conform estimărilor noastre, Inguşetia dă 58.000 de hectare Ceceniei, ceea ce include sate cu locuitori”, a afirmat un alt militant, Sarajdin Sultîgov.
Responsabilii inguşi afirmă la rândul lor că acordul vizează mai puţin de 2.000 de hectare, informează Agerpres.
Pe vremea URSS, Inguşetia şi Cecenia făceau parte dintr-o singură entitate administrativă. Demarcarea între cele două republici ruse nu a fost niciodată stabilită oficial, în timp ce în Cecenia a izbucnit la începutul anilor 1990 un conflict mortal între opozanţi separatişti, apoi islamişti, şi armata rusă.