Mii de monede şi artefacte de tezaur confiscate într-un dosar de braconaj arheologic

Mii de monede şi artefacte, dobândite de braconierii arheologici prin detecţii neautorizate în situri din judeţele Constanţa şi Tulcea, au fost descoperite şi indisponibilizate de poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale (DIC), coordonaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar finalizat prin cooperarea dintre autorităţile judiciare române şi cele germane.
Romania TV
15 iun. 2018, 09:46
Mii de monede şi artefacte de tezaur confiscate într-un dosar de braconaj arheologic

„Poliţişti din cadrul DIC au propus instanţei de judecată confiscarea unui lot de mii de monede şi artefacte de tezaur, indisponibilizate pe parcursul anchetei, urmând ca astăzi (vineri – n.r.), 15 iunie, să fie dată soluţia legală”, se arată într-un comunicat IGPR, remis vineri Agerpres.

Valoarea bunurilor ridicate şi indisponibilizate se ridică la 400.000 de euro.

Conform IGPR, poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – Serviciul Patrimoniu Cultural şi cei din Hunedoara au desfăşurat percheziţii domiciliare simultane, la mai multe locaţii din Germania şi România, în judeţul Tulcea, în urma cărora au fost identificate şi indisponibilizate monede şi artefacte de provenienţă ilicită.

În cauză este vizat un bărbat, cetăţean român şi german, cu domiciliul în Germania, bănuit de săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

„Din investigaţii a reieşit că acesta, în perioada 2009 – 14 octombrie 2015, ar fi dobândit şi deţinut un lot de 7.005 monede şi 806 bunuri arheologice, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni. În fapt, membrii unei grupări infracţionale ar fi efectuat detecţii neautorizate, în siturile arheologice din judeţele Constanţa şi Tulcea, de unde ar fi sustras artefactele”, precizează IGPR.

Poliţiştii susţin că după efectuarea unor operaţiuni specifice de curăţare, restaurare şi conservare, o parte dintre obiecte ar fi fost schimbate în piese de colecţie, în vederea tranzacţionării acestora pe piaţa internaţională de antichităţi, prin ascunderea şi disimularea originii lor ilicite. Astfel, piesele ar fi fost transferate în străinătate, către persoana în cauză, pentru valorificarea lor prin intermediul unor platforme online sau în târguri locale.

Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural naţional, putând fi încadrate o parte în categoria Tezaur, o parte în categoria Fond al Patrimoniului cultural naţional.

„În urma acţiunii Poliţiei Române, lotul de monede (alcătuit în majoritate din monede greceşti de epocă imperială din cetăţile Tomis şi Callatis, monede din Istros (Histria), monede greceşti autonome, denari şi antoninieni romani, precum şi monede de bronz de tip Lysimach şi monede de tip Filip II din argint), precum şi celelalte bunuri arheologice (cuprinzând 55 vârfuri de săgeată – semne premonetare specific dobrogene din sec. V a. Chr., un pumnal akinakes – o piesă arheologică rară, pandantive crepundia, obiecte de podoabă, piese de harnaşament, sigilii, fibule, inele etc.) au fost indisponibilizate”, se arată în comunicatul IGPR.

O parte din banii rezultaţi din operaţiunile ilegale ar fi fost transferaţi către persoane implicate în braconajul de situri arheologice din România.

Cercetările sunt continuate în cauză, sub supravegherea Tribunalului Hunedoara.

La activităţile desfăşurate în această cauză complexă au participat şi poliţişti de investigaţii criminale din judeţul Hunedoara. 

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Anunț important pentru clienții PPC, fostul ENEL, E.ON sau ENGIE. Este o schimbare majoră la tarifele din luna august
Capital.ro
Umilință supremă pentru unguri. Este lovitura finală pentru Ungaria
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
SEACĂ FÂNTÂNILE DIN ȚARĂ! Oamenii primesc apă cu porția
Adevarul
De ce dieta keto poate distruge organismul. Avertismentul transmis de specialiști: „Risc de boli de inimă și accident vascular cerebral”
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Așa se face borșul de casă. Rețeta originală
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Simona Halep, devastată după ce a primit vestea cutremurătoare: 'Dumnezeu să-l odihnească în pace!'
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Bogdan Vlădău și Gina Chirilă au divorțat! Ce mesaj a transmis fosta concurentă de la „Bravo, ai stil!” după încheierea celor șapte ani de mariaj
Capital.ro
Femeile, recrutate în armată. S-a dat ORDIN pentru cele de peste 25 de ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Reuniune a Miniștrilor de Externe ai OCI privind Asasinarea liderului Hamas și Tensiunile cu Israelul
MediaFlux
SUMA DUPĂ RECALCULARE! Poștașii aduc FLUTURAȘII de PENSIE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!