Ani de zile autoritățile din Vrancea le-au promis locuitorilor din 38 de sate că vor avea apă potabilă și canalizări. Când totul părea să prindă contur, o parte din firmele care realizau lucrările la etxindere a rețelei de apă și canalizare au intrat în insolvență, în timp ce altele au cerut rezilierea contractelor pentru că nu mai fac față prețurilor în creștere.
Acum, oameni mai au mult de așteptat până când autoritățile își vor respecta promisiunile pentru că licitațiile trebuie reluate. După care alte firme o să continue lucrările începute, însă nimeni nu știe când vor fi gata.
”Compania de Utilităţi publice îşi asumă aceste lucruri, prin faptul se va face şi solicitare de prelungire. Unde s-a putut relua prin licitaţie, s-a făcut şi iată suntem în execuţie, a declarat Cătălin Toma, președinte CJ Vrancea.
Autoritățile din Vrancea susțin că acest proiect finanțat din bani europeni este realizat în proporție de 67%. Cu toate acestea nu se știe dacă vor fi absorbiți toți cei peste 245 de milioane de euro pe care UE îi pune la dispoziția acestui proiect.
„Într-adevăr, sunt contracte care aproape că sunt finalizate, grad de execuție de peste 98 la sută, dar sunt și contracte unde gradul de execuție este redus. Media totală a celor 10 contracte este undeva la 67%. Nu este îmbucurător. Anul viitor este finalul și mai avem unele probleme cum ar fi suprapunerea de lucrări pe drumurile județene. Avem și o situație nefericită a unui constructor care a intrat în insolvență. Toate aceste lucruri sunt cunoscute, este realizat un grafic de lucrări și CUP își asumă această situație, iar acolo unde va fi cazul, va face și solicitare de prelungire a termenului de finalizare a lucrărilor“, a mai spus Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.
Potrivit autorităților, cele mai multe probleme sunt în comuna Balotești, unde au fost realizate doar 30% din lucrări. În acest moment lucrările au fost sistate din cauză că firma a intrat în insolvență.
”Lucrările sunt întârziate. Am înţeles că societatea care realizează aceste lucrări a intrat în insolvenţă. Tot încearcă, să revină”, a spus Fănică Popa, primarul comunei Bolotești.
Proiectul european de apă și canalizare vizează 38 de localități din județul Vrancea. La finalul lucrărilor mai bine de 70% din populaţie ar trebui să beneficieze de aceste servicii. După sistarea lucrărilor, oamenii nu cred că vor mai apuca să vadă canalizare sau conductă de apă pe la ei prin sate.
Citește și Cum s-a schimbat faţa satului Viscri după ce a fost „adoptat” de Regele Charles al III-lea. Primarul din localitate: „Ne-a ajutat și cu canalizarea, conducta a fost plătită de Casa Regală”