Mii de pelerini au venit din toată țara, dar și din străinătate pentru a participa la scoaterea în procesiune a raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Citește și Calendar ortodox 7 octombrie 2023. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştini
Sâmbătă dimineață, în jur de ora 6.00, a fost citit Acatistul Sfintei Parascheva în Catedrala Mitropolitană, iar apoi racla a fost scoasă, purtatî în procesiune în jurul catedralei și depusă într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană pentru închinarea credincioșilor. Un sobor de 32 de preoți, în frunte cu PS Nichifor Botoșăneanu, au purtat racla cu moaștele în procesiune. Au existat patru opriri, câte una în dreptul fiecărui colț al catedralei.
Peste 7.000 de pelerini au fost așteptați să ajungă sâmbătă dimineața la Iași cu 150 de autocare din Voluntari. Primele autocare au intrat în Iași după ora 4.00. Pelerinii din Voluntari au fost transportați cu ajutorul Primăriei din localitatea ilfoveană. Autoritățile estimează că în jur de 350.000 de pelerini vor participa, în total, la acest eveniment religios.
Alături de sfintele moaşte ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta), şi sfintele moaşte ale Sfântului Andrei Criteanul. Moaştele vor fi aduse la Iaşi, miercuri seară, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Creta.
Cuvioasa Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri, s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra, din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Și-ar fi pierdut viața la vârsta de 27 de ani, în satul natal, Epivat. 200 de ani au fost păstrate moaștele Cuvioasei într-o biserică din Epivat, apoi la Târnovo, iar mai târziu la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ”Sfinţii Trei Ierarhi”. Sfânta Cuvioasă Parascheva e considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, dar și a celor nepăstuiți.