UPDATE „Acum 100 de ani, alături de majoritatea românească, sașii din Transilvania au văzut în România Marii Uniri spațiul libertății promise înaintașilor lor. La un secol de la acel moment, în noul cadru european din care facem parte, în calitate de președinte al țării susțin că avem șansa să oferim noilor generații argumente și fapte pentru ca România Centenarului să fie redescoperită drept loc al oportunității și prosperității. Vă invit să vă alăturați acestui proiect al libertății și toleranței, unde dumneavoastră, sașii din Transilvania, indiferent de unde ați venit astăzi la Sibiu, sunteți acasă!”, a spus președintele, în discursul rostit la cea mai mare întâlnire a sașilor din România de după 1990.
Aplaudat îndelung, după fiecare propoziție rostită în fața a peste 20.000 de sași din Europa și SUA, Klaus Iohannis i-a îndemnat pe cei prezenți să îl caute pe Dumnezeu și să nu renunțe la libertate.
„Mesajul fundamental al istoriei sașilor transilvăneni, pe care îl rostesc piatra cetăților, cărțile, tradițiile muncii și portului, este acela de a-l căuta neobosit pe Dumnezeu, de a nu renunța niciodată la lupta pentru libertate. Să avem toată viața respect față de celălalt, să prețuim solidaritatea și toleranța”, a spus Iohannis.
Șeful statului, fost primar al Sibiului, le-a spus tinerilor prezenți în Piața Mare că „sunt rodul unei comunități care a dat lumii întregi multe exemple”.
„Sunt impresionat de faptul că Piața Mare din Sibiu este neîncăpătoare: este cel mai bun semn că organizatorii și-au făcut bine treaba și țin să îi felicit! Dar, mai ales, sunt bucuros să văd alături de seniori mulți copii și tineri. (…) Sunteți rodul unei comunități care, timp de secole, a dat locului în care s-a stabilit — cât și lumii întregi — multe exemple de viziune umanistă, de inventivitate și de stăruință. Aceste calități au fost ilustrate de personalități intrate deja în istoria universală, precum Johannes Honterus, Konrad Haas, Samuel von Brukenthal, Stefan Ludwig Roth ori Hermann Oberth. Viața și opera lor, ca și a multor altora, constituie stâlpii pe care s-a ridicat civilizația săsească din Transilvania, dar pe care s-a sprijinit și evoluția României”, a subliniat Klaus Iohannis.
UPDATE Incident la întâlnirea saşilor transilvăneni. O femeie a leşinat de caldură în timp ce asista la eveniment. Ea era îmbrăcată în costum tradiţional săsesc şi participase su curt timp înainte şi la paradă. Femeia a primit de urgenţă primele îngrijiri şi acum se simte mai bine.
UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, sâmbătă, la Sibiu, la cea de-a 27-a întâlnire a saşilor transilvăneni, începându-şi vizita cu participarea la Parada Porturilor Populare. El va susţine un discurs în jurul orei 12.00.
Expoziţii, concerte, prezentarea unor tradiţii, evenimente folclorice, parada portului popular, dar şi evenimente speciale dedicate tinerilor fac parte din programul acestei întâlniri a saşilor transilvăneni.
Acţiunea are loc din iniţiativa Asociaţiei comunităţilor săseşti din Germania, fiind organizată de Forumul Democrat al Germanilor din România, în colaborare cu mai multe asociaţii şi instituţii săseşti transilvănene, iar scopul acesteia este de a-i aduce cât mai aproape de Transilvania pe tinerii care trăiesc în Germania.
Cea de-a 27-a întâlnire a saşilor transilvăneni are loc sub deviza „În lume acasă, cu inima în Transilvania” şi a început vineri, în Piaţa Mare, din Sibiu, cu un festival de dans popular săsesc susţinut de grupuri de dansatori din Transilvania, Austria şi Germania. Vineri seară, în Piaţa Huet s-au desfăşurat un concert de cântece vechi din tinereţe şi un concert de orgă, dar şi un film documentar. Seara de vineri s-a încheiat cu un Dance Party.
Sâmbătă dimineaţă, începând cu ora 10.30, are loc parada porturilor populare pe traseul Piaţa Huet – Piaţa Mică – Piaţa Mare – Piaţa Schiller – Strada Cetăţii – strada Bălcescu – Piaţa Mare, iar la orele prânzului este aşteptat preşedintele Klaus Iohannis.
„Preşedintele Klaus Iohannis apreciază că întâlnirea din acest an oferă, în special generaţiei tinere de saşi din Germania, oportunitatea de a cunoaşte mai bine şi de a îndrăgi România, ţara de origine a părinţilor lor”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
După prânz, este programat un concert comun al ansamblurilor de fanfară, dar şi dansuri populare săseşti, prezentate de Junii Sibiului.
Potrivit programului anunţat de organizatori, sâmbătă după-amiază, timp de o oră, va avea loc prezentarea Fundaţiei Biserici Fortificate, urmată de decernarea premiului Ernst Habermann al Fundaţiei Siebenbürgisch-Sächsische Stiftung, dar şi de un concert de cântece populare săseşti şi de concertul „Andreas Hammerschmidt und Schlagerbengel”. Seara se va încheia, ca şi cea precedentă, cu un party cu DJ Avaro.
Duminică, la ora 10.00 va începe o slujbă festivă la Biserica Evanghelică din Piaţa Huet, urmată de o slujbă pentru copii şi familie, de concerte de fanfară şi de spectacolul muzical „La fântână” (în dialectul săsesc), cu participarea unui cor de 200 de persoane din Germania şi România în Grădina Palatului Brukenthal. Duminica se va încheia cu un foc de tabără.
De asemenea, vor avea loc şi expoziţii cu diverse tematici, lansări de carte, tururi ale oraşului, precum şi un program pentru copii.