Manifestanţii purtau drapele ungare şi europene, cu bannere denunţându-l pe „Viktator”, o referire la premier.
Fostul prim-ministru tehnocrat ungar Gordon Bajnai (centru-stânga), care şi-a format propriul partid în vederea alegerilor legislative prevăzute pentru primăvara lui 2014, a participat la această manuifestaţie fără să ia cuvântul însă.
Prevăzută iniţial pentru 15 martie, de Ziua Naţională ungară, această manifestaţie a fost amânată din cauza ninsorilor abundente care au paralizat ţara.
Principalele forţe ale opoziţiei de stânga, care au făcut apel la o manifestaţie la 15 martie, nu şi-au reînnoit apelul pentru duminică.
Duminică, filosoful ungar Miklos Tamas Gaspar a apreciat că opoziţia ar trebui să se gândeasc la boicotarea alegerilor din primăvara lui 2014, „Rezultatul scris deja” nu va face, potrivit lui, decât să legitimeze puterea lui Viktor Orban.
„Ungarii vor să trăiască într-o ţară în care Constituţia să fie o lucrare comună între constituţionaliştii de dreapta şi cei de stânga”, a apreciat el.
La 11 martie, Parlamentul ungar, controlat de Fidesz, a votat o a patra modificare a noii Constituţii a ţării, în vigoare de la 1 ianuarie 2012. Aceasta retrage principalele competenţe Curţii Constituţionale.
UE şi majoritatea capitalelor europene au reacţionat negativ faţă de noile amendamente ale Constituţiei, care „provoacă îngrijorări în ceea ce priveşte prevalenţa legii, a dreptului european şi a normelor Consiliului Europei”, potrivit lui Jose Manuel Barroso şi Thorbjorn Jagland, preşedintele Comisiei Europene şi, respectiv, secretarul general al Consiliului Europei.