Croaţia a semnalat un al doilea deces survenit ca urmare a inundaţiilor, ridicând bilanţul total al morţilor la cel puţin 47, în contextul în care râul Sava a scufundat mai multe sate şi a crescut ameninţător lângă oraşul estic Slavonski Brod.
Peste graniţă, în nordul Bosniei, peste 11.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele în zonele Orasje şi Bijeljina, în contextul în care aproximativ un sfert din populaţia de 3,8 milioane a Bosniei a fost afectată de inundaţii. Trei cincimi din Orasje a ajuns sub ape, iar oraşul se chinuie să îşi cazeze toţi locuitorii deplasaţi, a afirmat primarul Djuro Topic pentru cotidianul Dnevni Avaz.
Impactul dezastrului asupra agriculturii din Bosnia este estimat în jurul mai multor ‘miliarde’ de euro, potrivit şefului asociaţiei naţionale a fermierilor, Miro Pejic, citat de agenţia de presă Fena. Cel puţin 20 de persoane s-au înecat în Bosnia, iar alte persoane sunt date dispărute. Alte 20 de decese au fost înregistrate în Serbia.
Sute de alunecări de teren s-au produs în munţii din Bosnia, distrugând case şi drumuri şi existând totodată riscul de deplasare al unor mine lăsate în urmă de războiul din anii ’90 ce a urmat destrămării fostei Iugoslavii. În Serbia, serviciile de intervenţie şi voluntarii depuneau eforturi pentru a consolida malurile râului Sava, în condiţiile în care se aşteaptă ca acesta să atingă niveluri ridicate marţi sau miercuri la Belgrad.
La sud de capitala sârbă, la Obrenovac, autorităţile au dispus evacuarea mai multor mii de persoane care au rămas în oraşul inundat, situat pe două râuri. Acesta a fost inundat săptămâna trecută de Kolubara. Apele au început să se retragă sâmbătă, dar acum Sava este în creştere, iar autorităţile se tem că s-ar putea confrunta cu un nou val de apă înaltă.