Procurorii și polițiștii au făcut 39 de percheziții în județele Sibiu, Teleorman și Hunedoara, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave. Perchezițiile domiciliare au vizat atât locuințe private, cât și 13 sedii de societăți comerciale. Ancheta vizează, în prezent, 98 de persoane fizice și juridice.
Potrivit procurorilor, sunt indicii că din februarie 2014 și până în prezent, în municipiul Sibiu ar fi fost înființate mai multe societăți comerciale, administrate de aceleași persoane, „având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă în străinătate, cu intenția desfășurării de activități ilicite prin inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință”.
Aceștia postau anunțuri pe diferite site-uri de profil din România, prin care ar fi promis un loc de muncă avantajos în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesați să se prezinte la sediul din municipiul Sibiu unde, contra unei sume de bani cuprinse între 400 – 700 de lei, ar fi oferit garanția unui loc de muncă. În realitate, cei în cauză nu ar fi întreprins nicio activitate în scopul obținerii de locuri de muncă, urmărind doar obținerea de câștiguri ilicite, arată DIICOT.
Astfel ar fi fost prejudiciate peste 4.000 de victime, valoarea sumelor încasate ilicit depășind 2.000.000 de lei. Procurorii au însă indicii că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, depășind chiar 10.000 de persoane.
În urma perchezițiilor au fost duse la audieri 90 de persoane având calitatea de suspect și 40 de persoane având calitatea de martor. De asemenea, din locațiile vizate au fost ridicați peste 200.000 de lei, documente, zeci de telefoane mobile și suporturi de stocare.