Pentru că mii de români pleacă să lucreze în străinătate în agricultură, fermierii autohtoni sunt nevoiţi să găsească soluţii şi, în unele cazuri, să renunţe la culturi.
„Aș avea nevoie de cel puțin 10 oameni pentru înființare să pun vinete, gogoșar, ardei capia. Nu găsim oameni”, a precizat un fermier, conform Ştirileprotv.
De exemplu, în judeţul Olt, fermierii din bazinul legumicol Strejești – Pleșoiu – Grădinari sunt disperați pentru că în ultimele zile au plecat 100 de oameni.
Dacă în România, primesc 120 de lei pe zi, în Spania pot câştiga 80 de euro, adică echivalentul a 400 de lei. Zilierii câştigă mai bine în Elveţia – 560 de lei, în vreme ce în Danemarca pot obţine chiar şi 660 de lei pe zi (aproape 135 de euro).
„Din șapte mai am doi și urmează și ăia să plece, deci rămânem doar cu familia. De la 100 de lei le-am da și 150 de lei, dar nu mai avem cui să îi dăm. Lor li se pare puțin, nouă ni se pare mult”, a precizat fermierul Mihai Enache.
Citeşte şi: Cei care vor să angajeze zilieri vor scoate mai mulţi bani din buzunar din ianuarie 2022
Potrivit sursei citate, Vali Nonea a plecat de trei săptămâni în Elveția. Muncește la roșii în solar și este extrem de mulțumit.
„Iarna asta care a trecut nu am avut nici bani de lemne. Nici porc de Crăciun. Toți care suntem aicea – că suntem mulți, suntem vreo o sută de oameni – suntem toți angajați cu contract de muncă. Condiții de muncă foarte bune, cazare foarte bună”, a spus bărbatul.
Din ianuarie, tariful calculat pe oră, pentru un zilier în România, a fost majorat de la 13,58 lei la 15,23 lei. Pentru o zi de lucru de opt ore, înseamnă puțin peste 120 de lei. Din acești bani, statul reține impozitul și contribuția pentru pensie.