O comună cu mii de locuitori din Arad are în plan să devină independentă din punct de vedere energetic cu ajutorul biogazului. Va fi prima localitate din România care va folosi un sistem integrat de producere a energiei termice pe bază de biogaz.
Astfel, costurile pentru încălzire vor scădea cu 90%, potrivit autorităților, fiind un proiect salavator pentru cultivatorii de legume care au solarii încălzite.
Citește și: Cum s-au modificat facturile Hidroelectrica? Lucrurile de care românii trebuie să țină cont de acum încolo
Este vorba despre comuna Seleuș din Arad, denumită și „grânarul” județului, care are o populație de aproximativ 3.000 de oameni, majoritatea câștigându-și existența din cultivarea legumelor. Pentru că în zonă nu există gaz, localnicii își încălzesc solariile cu lemne sau cu energie electrică. Din cauza majorării prețurilor la curent, oamenii nu au mai putut face față costurilor.
Proiectul inovator prevede realizarea unui sistem integrat de producere a energiei termice, utilizând surse regenerabile de tip biomasă, biogaz, la nivelul întregii comune. Este singura comună din țară cu un astfel de sistem care de obicei se regăsește numai în spațiul privat.
„Biomasa va funcționa cu tocătura de lemn, chiar și de slabă valoare și cu resturile vegetale din solarii, iar la biogaz pe masa verde, asta e rețeta.
Încălzirea, în casele oamenilor, sper să nu fie mai mult de 200 de lei pe lună sau chiar deloc, pentru că vom vinde energia electrică și vo, achita cheltuielile”, a declarat primarul din comuna Seleuș, Cristian Branc, potrivit antena3.ro.
Realizarea proiectului s-a întins pe o perioadă de șaăte ani și ajunge la valoarea de 8,6 milione de euro.
Învestiția va aduce până la 5 milioane de euro la bugetul comunei, din vânzarea energiei electrice, și va genera 3MWh de energie termică pentru încălzirea locuințelor și apă caldă.
Se așteaptă ca proiectul să fie funcțional în cel mult un an de zile. Autoritățile locale au de gând să construiască și un parc acvatic cu apă termală obținută din biomasă.