Mii de ruşi au sărbătorit pe stadion anexarea Crimeei în 2014, în timp ce războiul din Ucraina este din ce în ce mai sângeros

Mii de persoane s-au adunat vineri la Moscova, pe stadionul Lujniki, pentru a sărbători anexarea Crimeei de către Rusia, scrie Financial Times (FT).
Filip Stan
18 mart. 2022, 15:28
Mii de ruşi au sărbătorit pe stadion anexarea Crimeei în 2014, în timp ce războiul din Ucraina este din ce în ce mai sângeros

UPDATE; Hackerii s-au amestecat în discursul lui Putin la mitingul de la Luzhniki. Difuzarea spectacolului său pe canalele federale a fost întreruptă și s-a susținut un concert cu melodia lui Gazmanov. În transmisia în direct, sunetul s-a pierdut. Rusia a replicat ulterior că ar fi fost o defecțiune tehnică.

Stadionul Lujniki de la Moscova este ”plin ochi”, potrivit corespondentului ziarului britanic de business în capitala rusă. Această arenă a găzduit finala Cupei Mondiale, în 2018.

Angajaţi de la stat au fost aduşi cu autobuzul pe stadion, potrivit FT. Un clip video în care steaguri ucrainene sunt atuncate pe jos a fost proiectat la stadion.

Vladimir Putin a apărut în mijlocul mulțimii

Iată ce a declarat președintele rus, cu o atitudine nonșalantă față de drama din Ucraina:  „Nu este o chestiune de decizii. Cei din Crimeea și cei din Sevastopol au făcut lucruri corecte când au pus o barieră în calea naționalismului. A elibera oamenii de suferințe, de genocid este principalul motiv și scopul operațiunii militare pe care noi am început-o în Donbas și în Ucraina. Acesta este scopul și aici mie îmi vin în cap niște vorbe cunoscute: Nu este mai multă iubire ca atunci când cineva își dă sufletul pentru prietenii săi. Noi vedem cum, în mod eroic, luptă băieții noștri în această operațiune militară. Aceste cuvinte sunt hrană sfântă pentru creștini, (…) o comoară universală pentru toți reprezentanții Rusiei, pentru toate naționalitățile Rusiei și anume pentru poporul nostru, în primul rând pentru poporul nostru. Confirmarea acestui lucru este modul în care luptă băieții noștri în această operațiune militară, umăr la umăr. Se ajută, se susțin unul pe altul, iar dacă trebuie, atunci, ca pe un frate de sânge, îl acoperă cu trupul său de gloanțele de pe câmpul de luptă. Așa ceva nu am văzut demult”, a declarat Vladimir Putin.

Cântăreții au interpretat piese despre război, cu ”Z” pe haine.

Război în Ucraina. Cel mai dur anunţ pentru Putin de la începutul războiului

Guvernul rus anunţa la 18 martie 2014, în urma unui referendum, la 16 martie 2014, că ”republica Crimeea” şi oraşul Sevastopol deveneau membre ale Federaţiei ruse.

La 24 februarie, Vladimir Putin a lansat invadarea Ucrainei, unde poartă un război sângeros.

Este a 23-a zi a invaziei rusești în Ucraina, iar sirenele continuă să răsune constant în orașele ucrainene bombardate aproape fără încetare de invadatori – țintite sunt, din nou, regiunile Rivne, Volin, Liov, Ternopil și Ivano-Frankivsk.

Între timp, încercările de a determina regimul Putin să oprească războiul continuă – Australia și Japonia au anunțat noi sancțiuni împotriva băncilor și oligarhilor ruși, iar Joe Biden și Xi Jinping urmează să aibă o discuție telefonică, vineri, inclusiv pe tema războiului din Ucraina.

Rușii au început bombardamentele și în vestul  Ucrainei, lovind, vineri, orașul Liov, aflat la aproximativ 70 de kilometri de granița poloneză.

Citeşte şi: Efectele devastatoare ale ”micii arme nucleare” TOS 1A BURATINO, cu care ruşii au făcut ravagii la Cernihiv. Produce leziuni interne teribile, distrugând complet organele care conţin oxigen

Acest stadion a găzduit finala Cupei Mondiale, în 2018. Angajaţi de la stat au fost aduşi cu autobuzul pe stadion, potriv it FT. Un clip video în care steaguri ucrainene sunt atuncate pe jos a fost proiectat la stadion. Guvernul rus anunţa la 18 martie 2014, în urma unui referendum, la 16 martie 2014, că ”republica Crimeea” şi oraşul Sevastopol deveneau membre ale Federaţiei ruse. La 24 februarie, Vladimir Putin a lansat invadarea Ucrainei, unde poartă un război sângeros.

Putin, creditat cu 77,2% opinii favorabile, în creştere cu 2,6 puncte procentuale într-o săptămână, relevă un sondaj al institutului de stat VTsIOM

Preşedintele rus Vladimir Putin este creditat cu 77,2% opinii favorabile, arată un sondaj realizat de Institutul VTsIOM în perioada 7-13 martie. Liderul de la Kremlin era creditat în urmă cu o săptămână cu 74,6% opinii favorabile, o creştere de 2,6 puncte procentuale.

Potrivit acestu sondaj, 79,6% dintre persoanele interogate declară că au încredere în liderul de la Kremlin.

Institutul VTsIOM este un institut de sondare a opiniei publice deţinut de către stat. Vladimir Putin a lansat la 24 februarie o invazie a Ucrainei, unde poartă un război sângeros.

Pe frontul din sudul Ucrainei, Putin urmăreşte probabil să preia controlul malului Mării Azov, dar şi al malului Mării Negre, în vest şi să înainteze către nord.

Pe acest front au înaintat cel mai mult trupele ruse. Ele au înaintat către nord-est şi deţin controlul, de miercuri, asupra oraşului Herson, la vărsarea Niprului, o miză strategică, deoarece fluviul alimentează cu apă Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Armata rusă a trecut acest mare fluviu ucrainean şi a încercuit aproape complet oraşul portuar Mîkolaiv, unde au avut loc lupte aprige.

Aceste trupe s-au apropiat de Odesa, al treilea cel mai important oraş ucrainean, situat la 100 de kilometri de Mîkolaiv, un port important la Marea Neagră, în largul căruia există temeri că ar putea avea loc o debarcare.

Primarul din Odesa se teme de o bombardare a acestei staţiuni balneare. În cazul în care ucrainenii pierd Odesa, un oraş înfiinţat în 1794 de către împărăteasa rusă Caterina a II-a, Ucraina va rămâne fără vreun acces la mare.

Pe teren, armata rusă şi aliaţii săi separatişti proruşi luptă în centrul oraşului Mariupol, un port ucrainean strategic, asediat, situat în sud-estul Ucrainei, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării.

”La Mariupol, unităţile «republicii populare doneţk», cu susţinerea Forţelor armate ruse, strâng laţul încercuirii şi luptă împotriva naţionaliştilor în centrul oraşului”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Aproximativ 30.000 de civili au fost evacuaţi de la Mariupol. Forţe ruse şi separatişti ucraineni proruşi de la Lugansk deţin, a anunţat el, 90% din teritoriul regiunii ucrainene cu acelaşi nume.

Cu puţin înainte ca Putin să lanseze invazia Ucrainei, la 24 februarie, Moscova a recunoscut independenţa tertoriilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk.

”Rachete” ruseşti au distrus vineri o uzină din cartierul aeroportului de la Liov, un oraş mare, situat în apropiere de frontiera cu Polonia, fără să facă victime, a anunţat primatul Liovului, Andrii Sadovî.

”Mai multe rachete au lovit uzina de reparaţii de avioane. Clădirea a fost distrusă de tiruri. Funcţionarea uzinei a fost suspendată anterior, aşadar nu există victime, pentru moment”, a anunţat el într-o postare pe Facebook.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat într-un comunicat că, potrivit unor informaţii preliminare, această zonă a fost atinsă de patru rachete de croazieră ruseşti, lansate de la Marea Neagră, de la o distanţă de câteva sute de kilometri.

Alte două rachete ruseşti au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană înante să-şi atingă ţinta, potrivit Forţelor aeriene ucrainene.

Primarul din Liov a anunţat că salvatori acţionau la locul atacului. El a dat asigurări vineri dimineaţa că aceste tiruri nu au atins în mod direct aeroportul.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București