Miliardarul George Soros a declarat marți că invazia Rusiei în Ucraina ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial, astfel încât cea mai bună modalitate de a păstra civilizația liberă este ca Occidentul să învingă forțele președintelui Vladimir Putin.
Nu este prima dată când veteranul filantrop își exprimă o astfel de părere în spațiul public. Însă acum, fostul finanțist a avertizat în cadrul Forumului Economic Mondial că civilizația „s-ar putea să nu supraviețuiască” evenimentelor care se apropie.
Soros, în vârstă de 91 de ani, un manager legendar de fonduri speculative care și-a câștigat faima pariind împotriva lirei sterline în 1992, a prezentat războiul din Ucraina ca parte a unei lupte mai largi între societățile deschise și societățile închise, precum China și Rusia, care sunt în ascensiune.
Război în Ucraina. Lovitură grea pentru Putin, Zelenski primeşte rachete care pot să lovească flota Rusiei
„Invazia ar fi putut fi începutul celui de-al treilea război mondial și este posibil ca civilizația noastră să nu-i supraviețuiască”, a declarat Soros la Davos, potrivit unui text al discursului său publicat de biroul său.
„Cea mai bună și poate singura modalitate de a ne păstra civilizația este de a-l învinge pe Putin cât mai curând posibil. Aceasta este concluzia finală”.
George Soros a spus că Putin, care spune că „operațiunea specială” din Ucraina se desfășoară conform planului și va atinge toate obiectivele Kremlinului, crede acum că invazia a fost o greșeală și se pregătește să negocieze o încetare a focului. „Dar încetarea focului este de neatins pentru că nu se poate avea încredere în el”, a spus Soros. „Cu cât Putin devine mai slab, cu atât devine mai imprevizibil”.
Încă 200 de cadavre găsite sub dărâmături, la Mariupol. Situaţia e revoltătoare, oamenii îşi pot îngropa morţii numai dacă spun că au fost ucişi de ucraineni
George Soros a declarat că Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că Putin ar putea opri gazele naturale rusești, care reprezintă acum aproximativ 40% din nevoile Europei, „cât timp doare cu adevărat”.
„Va fi nevoie de mult timp pentru a pune la punct detaliile, dar Europa pare să se îndrepte în direcția corectă. A răspuns la invazia Ucrainei cu mai multă rapiditate, unitate și vigoare decât oricând în istoria sa. Dar dependența Europei de combustibilii fosili ruși rămâne excesivă, în mare parte din cauza politicilor mercantiliste duse de fostul cancelar Angela Merkel.
Ea a încheiat acorduri speciale cu Rusia pentru furnizarea de gaze și a făcut din China cea mai mare piață de export a Germaniei. Acest lucru a făcut din Germania cea mai performantă economie din Europa, dar acum există un preț greu de plătit. Economia Germaniei trebuie să fie reorientată. Iar acest lucru va dura mult timp”, a spus George Soros.
Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a ucis mii de oameni, a strămutat alte milioane de persoane și a generat temeri legate de cea mai gravă confruntare între Rusia și Statele Unite de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.