Omul de afaceri Ioan Niculae a chemat în judecată statul român, prin Ministerul Economiei, pentru întreruperea abuzivă a alimentării cu gaz a combinatelor sale de îngrăşăminte. El are trei procese cu statul pe această temă, câte unul deschis în fiecare lună, din decembrie până în prezent, şi cere daune de „mai multe milioane de dolari, până în 10”, spune Niculae, care adaugă că sumele exacte sunt calculate de departamentul juridic.
Combinatele din grupul InterAgro au fost deconectate de Transgaz, aflată în subordinea Ministerului, pentru că gerul de la începutul acestei luni a făcut să crească foarte mult consumul de gaz al ţării iar populaţia risca să îngheţe în case-nu exista suficient gaz şi pentru fabrici şi pentru gospodării. S-a luat, astfel, decizia de deconectare de la reţeaua de gaz a combinatelor chimice – cele şase ale lui Niculae şi Azomureş, deşi acesta avea contracte valide în curs.
„M-au dat jos de la gaz deşi eu nu mai sunt înreruptibil. Nu e legal şi vor trebui să plătească. Că durează un an, doi, trei procesul, nu contează.Vor plăti”, spune pentru RTV.NET miliardarul.
Potrivit acestuia, doar un singur combinat, Chemgas Slobozia, funcţionează acum, şi acesta la cota de avarie. Pentru restul a fost nevoit să importe mici cantităţi de gaze, pentru că privarea bruscă de gaz a unui combinat de acest tip poate duce chiar la explozia unor instalaţii, spune el.
Combinatele InterAgro au renunţat acum mai mult de un an la statutul de întreruptibil, care le permitea unele facilităţi, dar puteau fi debranşate de la reţeaua de gaze în momentul în care populaţia ar fi fost afectată de o criză a gazului.
Ioan Niculae este anchetat de DIICOT, împreună cu alte 42 de persoane din Romgaz şi Ministerul Economiei, într-un dosar de subminare a economiei naţionale. El este acuzat că ar fi fost beneficiarul gazului ieftin, din producţia internă, timp de mai mult de un an.
Grupul InterAgro are afaceri în agricultură, industria chimică, energie, turism, imobiliare şi logistică.