Miliarde de oameni, în pericol. Arderea cărbunelui este, potrivit oamenilor de ştiinţă, principala cauză generatoare de poluare. De exemplu, India este între cea mai afectată ţară din lume, deoarece aici oamenii mor, în medie, cu şase ani mai devreme. În schimb, China a diminuat poluarea aerului în ultimii șapte ani, dar, chiar şi în aceste condiţii, aerul poluat reduce încă 2,6 ani din viața oamenilor.
De asemenea, arderea combustibililor fosili cauzează poluarea aerului. Crizei climatice i se adaugă incendiile care completează un cerc vicios, spun oamenii de știință.
Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, anunţ despre a treia doză de vaccin. Ce categorii de persoane ar primi-o
Restricţiile de circulaţie instituite pentru a limita răspândirea COVID-19 au dus la reducerea poluării. În schimb, incendiile din vestul SUA au generat poluare gravă chiar şi de cealaltă parte a continentului, până la New York.
„Poluarea aerului este cea mai mare amenințare externă pentru sănătatea umană de pe planetă și nu este recunoscută pe scară largă sau nu este recunoscută cu forța și vigoarea la care ar trebui”, a spus prof. Michael Greenstone de la Universitatea din Chicago, conform The Guardian.
Greenstone și colegii săi au elaborat Indexul calității vieții aerului (AQLI), care transformă nivelurile de poluare a aerului în impactul lor asupra speranței de viață.
Cetăţeanul global pierde, în medie, 2,2 ani din viață odată cu nivelurile actuale de poluare a aerului. În cazul în care nu se schimbă nimic, acest lucru ar înseamna la 17 miliarde de ani pierduți, a spus Greenstone.
„Ce altceva de pe planetă determină oamenii să piardă 17 miliarde de ani de viață? Mai mult decât atât, nu doar lăsăm să se întâmple, ci chiar îl provocăm”, a afirmat cercetătorul.
„Cel mai frapant lucru este că există țări mari în care, în mod efectiv, o combinație a normelor guvernamentale și ale societăţii permit oamenilor să ducă o viață dramatic mai scurtă și mai bolnavă”.
Profesorul a spus că trecerea la energie mai curată și aplicarea măsurilor de calitate a aerului la centralele electrice existente au redus poluarea în multe țări.
Raportul a estimat numărul de ani suplimentari de viaţă care s-ar obține în cazul în care nivelurile de poluare a aerului în țara lor au fost reduse la liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății.
În India, cifra este de 5,9 ani – în nordul țării 480 de milioane de oameni respiră poluare de 10 ori mai mare decât în orice altă parte a lumii, au spus oamenii de știință. Reducerea poluării ar adăuga 5,4 ani în Bangladesh și Nepal și 3,9 ani în Pakistan .
În Africa centrală și de vest, impactul poluării cu particule asupra speranței de viață este comparabil cu HIV / SIDA și malaria, dar primesc mult mai puțină atenție, se arată în raport. De exemplu, persoana medie din delta Nigerului va pierde aproape șase ani de viață.
China a început un „război împotriva poluării” în 2013 și a redus nivelurile cu 29%. Acest lucru adaugă o medie de 1,5 ani la vieți, presupunând că reducerile sunt susținute, au spus oamenii de știință, și arată că este posibilă acțiunea rapidă.
Raportul AQLI se bazează pe cercetări care compară ratele de deces ale persoanelor care trăiesc în locuri din ce în ce mai puțin poluate, problemele cardiace și pulmonare fiind cea mai mare sursă de decese timpurii. Analiza se bazează pe poluarea cu particule mici. Estimările poluării aerului din întreaga lume au fost derivate din datele satelitului la o rezoluție de 6 km, scrie theguardian.