Milioane de copii de pe glob nu au fost vaccinaţi împotriva bolilor ce le pot pune viaţa în pericol

Mai mult de unul din zece copii - 20 de milioane de copii pe plan global - nu au fost vaccinaţi anul trecut împotriva unor boli care pot pune viaţa în pericol precum rujeola, difteria şi tetanosul, potrivit unor date noi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), se arată într-un comunicat publicat luni pe site-ul OMS.
Iulian Tudor
15 iul. 2019, 17:11
Milioane de copii de pe glob nu au fost vaccinaţi împotriva bolilor ce le pot pune viaţa în pericol

Din 2010, rata de vaccinare cu trei doze din vaccinul contra difteriei, tetanosului şi pertussisului (DTP3) şi o doză din vaccinul antirujeolic a stagnat la circa 86% la nivel global. Acest procent, deşi ridicat, nu este suficient pentru a proteja împotriva epidemiilor unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, fiind nevoie de o rată a imunizării de 95% la nivel global, de ţară sau de comunitate, informează Agerpres.

„Vaccinurile sunt unul dintre cele mai importante instrumente pentru a preveni epidemii şi a păstra omenirea în siguranţă”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în comunicatul de presă al organizaţiei. „Deşi în ziua de azi cea mai mare parte dintre copii sunt vaccinaţi, mult prea mulţi sunt lăsaţi în urmă. În mod inacceptabil, deseori cei expuşi celui mai ridicat grad de risc – cei săraci, marginalizaţi, din zonele de conflict sau forţaţi să-şi părăsească domiciliul – nu primesc aceste vaccinuri”.

Aproape jumătate dintre numărul copiilor neimunizaţi trăiesc în doar 16 ţări: Afganistan, Republica Centrafricană, Ciad, Republica Democrată Congo, Etiopia, Haiti, Irak, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria şi Yemen, potrivit Agerpres.

Dacă aceşti copii se îmbolnăvesc, scrie OMS pe site-ul său, sunt în pericol de a suporta cele mai severe consecinţe pentru sănătate şi au cele mai mici şanse de a beneficia de tratamentul şi asistenţa care le-ar putea salva vieţile.

Conform sursei citate, în 2018, cazurile de rujeolă raportate la nivel global au fost aproape duble faţă de 2017, ajungând la 350.000.

„Rujeola este un indicator real al regiunilor unde trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a lupta contra bolilor ce pot fi prevenite”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Întrucât rujeola este extrem de contagioasă, izbucnirea unei epidemii este un indicator al comunităţilor în care copiii nu sunt vaccinaţi din cauza accesului, costului vaccinurilor sau, anumite cazuri, din neglijenţă. Trebuie să facem toate eforturile pentru a imuniza fiecare copil”, informează Agerpres.

Ucraina se află pe primul loc în lista ţărilor cu cea mai mare rată de incidenţă a rujeolei în 2018. Deşi în prezent acest stat a reuşit să vaccineze peste 90% dintre copii, rata de imunizare a fost scăzută timp de mai mulţi ani, un mare număr de copii cu vârsta mai mare şi adulţi fiind în pericol de a se îmbolnăvi. România este poziţionată pe locul al zecelea în lista ţărilor cu cea mai ridicată rată de incidenţă a rujeolei în 2018, potrivit comunicatului dat publicităţii de OMS. Despre ţara noastră se mai spune că rata de imunizare cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a fost de 90% în 2018, în comparaţie cu 95% în 2010.

Raportul prezintă, pentru prima dată, statistici referitoare la rata de imunizare cu vaccinul împotriva Virusul Papiloma uman (HPV), care protejează fete împotriva cancerului cervical mai târziu în viaţă. Din anul 2018, 90 de ţări au introdus vaccinul împotriva HPV în programele lor naţionale de imunizare, se mai precizează în document.

DailyBusiness
Anamaria Gavrilă, șefa POT, a cerut STS-ului lista cu datele celor peste 11 milioane de votanți din turul doi al prezidențialelor, inclusiv ale celor care „nu erau în viață la momentul votului”
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Se știe câștigătorul Chefi la Cuțite! El a plecat acasă cu marele premiu
Fanatik.ro
Ce să nu pui niciodată în ciorbă la fiert prima oară. Greșeala care îți poate ruina întreaga rețetă
Capital.ro
Un mare solist s-a stins. A cucerit publicul datorită carismei si vocii sale inconfundabile. Nu va fi uitat
Playtech.ro
Imaginile momentului! Gestul pe care Nicuşor Dan îl face în fiecare zi pentru ţară! Nu am avut aşa ceva până acum
DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Adevarul
Statele Unite își întăresc prezența în nordul Europei, în contextul amenințării ruse. Insula suedeza Gotland, piesă-cheie în noua strategie NATO
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Bijuteria aeriană de un miliard de euro de lângă București. Primele imagini
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Calendar ortodox iunie 2025: Data la care pică, de fapt, Rusaliile în acest an
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o vară cum n-a mai fost în România. Ce se întâmplă până pe 17 iulie, în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ce se va întâmpla cu fostul candidat, Călin Georgescu. Verdictul venit acum: Închis…
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Misterul apelurilor care se închid după o secundă. Ce urmărește de fapt cel care sună. E o strategie bine pusă la punct
MediaFlux
Ucraina a acceptat propunerea Rusiei! Răsturnare privind negocierile de pace!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA