Nivelul poluării din aer rămâne la cote periculoase în mai multe zone ale lumii, potrivit raportului OMS. Noile date indică faptul că 9 din 10 persoane respiră aer care conţine un nivel ridicat de poluanţi.
Peste 90% din decesele cauzate de aerul poluat se înregistrează în special în state subdezvoltate şi în curs de dezvoltare din Asia şi Africa, dar şi din estul Mării Mediterane, Europa şi America.
România riscă să fie amendată de Uniunea Europeană, ţara noastră aflându-se în procedură de infringement în legătură cu calitatea aerului.
Potrivit Mediafax, poluarea aeriană ambientală a provocat aproximativ 4,2 milioane de decese în anul 2016, iar aerul poluat din gospodării, din cauza combustibililor şi tehnologilor poluante, a provocat alte 3,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă.
„Aerul poluat ne ameninţă pe toţi, însă cele mai sărace şi marginalizate persoane poartă povara”, a declarat Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
„Este inacceptabil că peste 3 miliarde de oameni – cei mai mulţi femei şi copii – continuă să respire fum periculos în fiecare zi de la sobe şi combustibili poluanţi din locuinţele lor”, a adăugat oficialul OMS.
Datele OMS arată că aerul poluat este un factor critic de risc pentru boli netransmisibile, cauzând aproape un sfert (24%) din decesele provocate de boli de inimă în rândul persoanelor adulte, 25% în cazul accidentelor vasculare cerebrale, 43% în ceea ce priveşte decesele provocate de boala pulmonara obstructiva cronica şi 29% în cazul cancerului pulmonar.