Scandalul a început când mai mulţi retaileri din Olanda, Germania şi Belgia au anunţat că retrag milioane de ouă de pe piaţă după ce a fost descoperit un nivel ridicat de Fipronil în produsele respective.
De la izbucnirea scandalului, peste 100 de ferme din Olanda au fost închise temporar, iar autorităţile au demarat o investigaţie.
Testele efectuate au arătat un nivel ridicat de Fipronil în produse, o substanţă care este folosită în mod normal de medicii veterinari, dar care este interzisă în cazul animalelor destinate consumului uman. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cantităţi mari, Fipronil poate dăuna ficatului, glandei tiroide şi rinichilor.
Conform The Guardian, procurorii analizează lista de clienţi a două companii specilizate în producţia şi furnizarea de produse împotriva puricilor, fermelor olandeze şi belgiene. Există temeri că substanţa ilegală ar fi fost amestecată cu un insecticid a cărui utilizare este legală, pentru a-i spori eficienţa.
Cotidianul olandez Trouw a sugerat că una dintre companii ar fi avut clienţi şi în Marea Britanie, Franţa şi Polonia, deşi nu există date că în aceste ţări ar fi fost vândute ouă contaminate.
Cotidianul olandez Volkskrant a relatat că substanţa ilegală a fost utilizată de ferme din Olanda timp de peste un an. Autoritatea olandeză pentru siguranţa alimentară a declarat publicaţiei că nu este clar dacă în toată această perioadă au fost puse în vânzare ouă contaminate.
Insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de firma olandeză Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la compania românească Farmavet, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea.
Astfel, potrivit sursei amintite, compania olandeză ar fi cumpărat 3.000 de litri de Fiprocid, insecticid ce ar fi produs de compania Pasteur România, pentru suma de 108.000 euro.
Acest insecticid conţine, în proporţie de 10%, ingredientul activ Fipronil, potrivit The Black Sea.
Ulterior, ar fi fost solicitată o cantitate mai mare, însă nu este clar dacă această tranzacţie a mai avut loc.