Ca urmare a Legii nr. 135/2022, de la 1 iunie anul acesta, apărută în Monitorul Oficial, salariul minim brut pentru angajații din industria alimentară și din agricultură este 3.000 de lei. Acestea sunt însă două domenii în care, conform Legii zilierilor, se poate lucra și cu ziua. Din această cauză, în piață s-a pus problema: remunerația minimă zilieră, legată în mod normal de cea a salariului minim pe economie, va crește și ea de la 1 iunie? Inspecția Muncii ne oferă azi o clarificare în acest sens: da, se va calcula raportat la salariul minim pentru aceste două sectoare de activitate, iar nu la 2.550 de lei.
Ministrul de Finanţe, anunţ de ultimă oră pentru bugetari şi pensionari: „Nu este momentul să facem o risipă financiară”. Ce spune de îngheţarea pensiilor şi salariilor
„Prevederile Legii nr. 135/2022 trebuie coroborate cu prevederile art. 11 alin. (2) din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora «Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată […]».
Salarii în România: „Imediat după facultate, un junior în IT poate câștiga și 2.000 de euro pe lună, în timp ce profesorul lui primește doar 600 de euro”
Astfel, facem precizarea că valoarea minimă a remunerației la care are dreptul zilierul care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în sectorul agricol şi în industria alimentară este cea prevăzută la art. III alin. (1) și (2) din Legea nr. 135/2022”, a transmis mai devreme Inspecția Muncii în acest anunț.
Altfel, dacă remunerația minimă a zilierilor din aceste două sectoare de activitate ar fi rămas raportată la salariul minim de 2.550 de lei, așa cum arătam în această analiză făcută înainte ca Legea 135 să fie publicată în Monitorul Oficial, firmele ar fi preferat să lucreze cu zilieri pentru că i-ar fi costat mai puțin.
Criza e doar pentru săraci. Salariile managerilor de top din SUA au crescut cu 2,5 milioane de dolari de persoană, numai anul trecut
Salarii majorate şi pentru bugetari, legea merge la promulgare înainte de Monitorul Oficial
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 195 voturi ‘pentru’, 46 ‘contra’ şi 8 abţineri, un proiect de lege care prevede că şi funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, şi din serviciile deconcentrate subordonate, vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii. În plus, proiectul prevede că personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare.
Proiectul de lege care a primit votul deputaţilor are ca obiect de reglementare completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi pentru completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar.
Proiectul prevede că ”personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile să beneficieze de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţii, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, majorarea aplicându-se proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect”.