Curtea de Apel Braşov a emis, marţi, mandate de arestare în lipsă pe numele a trei dintre cei patru oameni de afaceri israelieni, urmăriţi penal în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare în pădurea Snagov, în care sunt arestaţi la domiciliu Remus Truică şi Prinţul Paul.
Procurorii DNA au cerut Curții de Apel Brașov arestarea preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, a patru oameni de afaceri – Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Beny” Steinmetz și Moshe Agavi -, în dosarul ‘Ferma Băneasa’, informează un comunicat al DNA.
Într-un cuminicat de presă referitor la retrocedarea nelegală unei suprafețe de 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov și privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
1. TAL SILBERSTEIN, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;
2. SHIMON SHEVEZ și BENJAMIN „BENY” STEINMETZ, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;
3. MOSHE AGAVI, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunii de aderare la un grup infracțional organizat.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
„Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpații Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Beny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) și alte persoane, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.
Pentru a pune în practică planul infracțional, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.
De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicați în activitatea infracțională și s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluției și realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat și găsind împreună soluțiile cele mai economice pentru grup.
De la punerea în mișcare a acțiunii penale și până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența celor 4 inculpați în fața organelor judiciare, însă aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și în final sustragerea de la urmărirea penală.
Având în vedere aspectele menționate anterior, la data de 10 martie 2016, procurorii au înaintat Curții de Apel Brașov referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpaților Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Beny” Steinmetz și Moshe Agavi, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executarea a mandatelor de arestare preventivă.
Judecarea propunerii de arestare preventivă în lipsă va avea loc la Curtea de Apel Brașov la data de 14 martie 2016.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se scrie în comunicatul DNA.
Cine este Benjamin „Beny” Steinmetz
Benjamin „Beny” Steinmetz este unul dintre cei mai bogaţi israelieni, potrivit Economica.net. Averea lui este estimată la 1,21 miliarde de dolari, conform Forbes.
Miliardarul din Israel controlează firme care activează în industria mineritului, imobiliare, energie şi retail. Prin BSG Resources, Steinmetz este unui dintre acţionarii principali ai Gabriel Resources, care deţine la rândul ei 80% din proiectul minier Roşia Montană Gold Corporation.
Cine este Tal Silberstein
Tal Silbertein este cunoscut ca şi consultant politic în România. Practic, el a lucrat aproape cu toate numele mari din politica autohtonă.
În 2002, a lucrat pentru Traian Băsescu, primar al capitalei la vremea respectivă, potrivit Mediafax.
În 2004 a lucrat în campania pentru prezidenţiale a lui Adrian Năstase.
Ulterior a fost sfătuitorul lui Călin Popescu Tăriceanu şi al PNL.
A urmat Vasile Blaga, pe care l-a consiliat în 2008 pentru Primăria Capitalei. Pedeliştii au mers pe mâna lui şi în 2009 în campania pentru prezidenţiale a lui Traian Băsescu.
Înainte să lucreze în România, Tal Silberstein i-a avut printre clienţi pe fostul premierul israelian Ehud Barak, în campania din 1999, pe fostul cancelar austriac, Alfred Gusenbauer, dar şi pe foştii preşedinţi ai Boliviei, Gonzalo de Lozada, şi Serbiei, Boris Tadici.
Cine este Shimon Shevez
Shimon Shevez a fost şeful de cabinet al fostului premier israelian Iţhak Rabin, între 1992 şi 1995. După asasinarea acestuia, Sheves a renunţat la cariera politică pentru a intra în afaceri. A fost consilier pentru guverne şi lideri politici din România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Serbia şi Statele Unite.
În România, Shimon Shevez a fost acţionar al unei companii de asigurări, alături de Tal Silberstein. Printr-un offshore din Insulele Virgine Britanice, cei doi s-au asociat cu Dan Andronic într-o firmă de consultanţă politică. Este societatea care a oferit consiliere lui Adrian Năstase, apoi pentru Călin Popescu Tăriceanu.
În 2000, un tribunal israelian l-a condamnat pe Shimon Shevez la doi ani de închisoare, dar în 2003, Curtea Supremă l-a găsit nevinovat. Statul israelian a făcut apel, iar bărbatul a fost găsit vinovat pentru corupţie, când era funcţionar guvernamental.
Cine este Moshe Agavi
Moshe Agavi este om de afaceri israelian cu interese în zona imobiliară. De altfel, el cunoaşte România, unde a venit să investească încă de la jumătatea anilor 2000. În 2007 era asociat cu Benjamin Steinmetz în firma BSG Group şi dezvoltau proiectul imobiliar Seven Hills în România, unde vizau să ajungă la o cifră de afaceri de un miliard de euro.