Anul 2012 poate fi considerat anul în care companiile au învățat să intre sub protecția insolvenței, pentru a scăpa temporar de presiunea creditorilor.
Hidroelectrica este, de departe, cea mai de răsunet insolvenţă din istoria recentă a României, fiind solicitată de administratorii companiei pentru motive asupra cărora încă planează suspiciunea. Oficial, s-a declarat că insolvenţa Hidroelectrica, a doua cea mai profitabilă companie de stat, a avut ca scop denunţarea contractelor cu băieţii deştepţi.
Dinu Patriciu este cel mai cunoscut nume de milionar prezent şi în topul insolvenţelor pe 2012. Deşi avea deschise 40 de dosare de insolvenţă împotriva sa de către diverşi creditori, Minimax Discount al lui Patriciu a obţinut înainte intrarea sub protecţia insolvenţei, la fel cum s-a întâmplat şi cu Mic.ro Retail, controlată tot de Patriciu.
Un alt milionar prezent în acest top este Georgică Cornu, patronul de la Izometal şi Confort SA. Evaluat de Capital cu o avere de 140 de milioane de euro, Cornu şi-a băgat anul trecut în insolvenţă cele mai importante două afaceri. Companiile au avut în 2011 o cifră de afaceri cumulată de aproape 210 milioane de euro şi aproximativ 1.500 de angajaţi
Fraţii Dobronăuţeanu, cunoscuţi mai ales pentru afacerea Murfatlar au ridicat insolvenţa la nivelul unei strategii de business. Rând pe rând, ei au apelat la această procedură pentru Biborţeni, Matache Măcelaru, Murfatlar şi fabrica de alcool de la Poşta Câlnău.
Topul insolvenţelor din 2012 este încheiat de firma de salubrizare Urban SA, cu activităţi în Bucureşti, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Călăraşi şi Otopeni. Firma a acumulat numeroase datorii la buget, dar e neclar dacă insolvenţa i-a fost cerută de creditori sau şi-a solicitat-o singură.