Arabia Saudită, o piață cheie pentru cerealele europene, inclusiv din România, se afirmă tot mai mult ca un investitor străin semnificativ în sectorul agricol din România. Anis Alam, șeful departamentului de achiziții cereale al ARASCO (Arabian Agricultural Services Company), una dintre cele mai mari companii agro-alimentare din Arabia Saudită, a explicat că ARASCO a realizat investiții considerabile în diverse țări, precum Sudan, Ucraina, Kazahstan, Rusia, Australia și mai multe state europene, inclusiv România și Italia. Compania a obținut și participații importante în Argentina. Această diversificare a portofoliului de investiții are scopul de a asigura o distribuție echilibrată a fondurilor în diverse regiuni cu condiții climatice variate.
„Am făcut (n.r. – ARASCO) investiții substanțiale în țări precum Sudan. În plus, investitorii saudiți au achiziționat terenuri agricole în Ucraina, Kazahstan, Rusia, Australia și diverse părți ale Europei, inclusiv România și Italia. De asemenea, există participații semnificative în Argentina. Această diversificare asigură răspândirea investițiilor în diferite regiuni și condiții meteorologice”, a spus Anis Alam, potrivit economica.net.
Arabia Saudită este un actor important pe piața cerealelor din Orientul Mijlociu, având un rol de importator și distribuitor strategic datorită poziției sale geografice. Având o populație în creștere și resurse naturale limitate, în special terenuri arabile și apă, țara depinde mult de importurile de cereale pentru a-și satisface necesitățile alimentare și de furaje. În acest context, comerțul cu cereale a devenit o parte centrală a strategiei de securitate alimentară a Arabiei Saudite.
În ceea ce privește exporturile de cereale, România a livrat în anul comercial 2023/2024 peste 10,9 milioane de tone, dintre care 14,4% au mers către Arabia Saudită (aproximativ 1,5 milioane de tone). Arabia Saudită a fost, astfel, principala destinație pentru cerealele românești, urmată de Algeria (1,2 milioane de tone) și Egipt (1,1 milioane de tone).
Pentru anul în curs, până în acest moment, România a exportat 4,4 milioane de tone de cereale, dintre care 852.000 de tone (19,2%) au fost destinate Arabiei Saudite, menținându-se astfel ca principală destinație.
De asemenea, în România, prețurile terenurilor agricole sunt mai accesibile decât în restul Uniunii Europene. În 2023, conform datelor Eurostat, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în România a fost de 8.414 euro, comparativ cu 11.791 de euro în UE.
Citește și O fabrică de tradiţie din România se vinde la preţ de nimic. Anunţul care lasă şomeri mii de oameni