Măssurile luate de Guvern i-au deranjat pe milionarii din USR, care au ieșit la atac. În USR sunt cei mai bogați politicieni români, iar mulți dintre ei sunt direct vizați de noile taxe, deoarece dețin numeroase case și încasează anual bani din dividende, scrie psnews.ro.
De exemplu, Cătălin Drulă, președintele USR, deține acțiuni în valoare de 12 milioane de lei, iar anual încasează dividende de pe bursă, astfel că va fi direct afectat de creșterea impozitelor.
Situația este mai complicată pentru Viorel Băltărețu, deputat din Cluj, care în 2022 a încasat aproape 400.000 de lei din dividende. Acum, cu noile taxe introduse de Guvern, acesta ar trebui să plătească un impozit de circa 40.000 de lei. De asemenea, Viorel Băltăreţu are trei apartamente și două vile, iar dacă valoarea lor depășește suma de 2,5 milioane de lei, atunci ar putea să plătească un impozit de 1%. mai mult, este asociat și la mai multe firme, după cum arată declarația sa de interese, fiind afectat și de creșterea taxelor pentru microîntreprinderi.
La rândul său, Radu Panait, deputat USR din Satu Mare, a încasat în 2022 suma de un milion de lei din dividende, iar cu noile taxe va trebui să plătească un impozit de circa 100.000 de lei. Acesta deține și trei vile în județul Satu Mare, iar dacă valoarea lor va depăși pragul de 2,5 milioane de lei va trebui să plătească noul impozit de 1%. Deputatul USR este şi el asociat și la o firmă din Satu Mare și va fi afectat, de asemenea, de creșterea taxelor pentru microîntreprinderi.
Dan Barna, fostul președinte USR, a reușit să strângă o avere de peste 2,2 milioane de lei și trei apartamente (unul în București și două în Sibiu), iar Claudiu Năsui, fostul ministru al economiei, se plânge de taxele mărite de guvern, deoarece primește anual bani din dividende: în 2022, a băgat în buzunare peste 5.000 de lei din dividende și are acțiuni de peste 260.000 de lei, la mai multe companii, fiind și proprietarul a două apartamente în București.
Anca Dragu, unul dintre cei mai bogați senatori, deține şase apartamente și o vilă. Odată ce se va stabili că valoarea lor depășește 2,5 milioane de lei, va trebui să plătească noua taxă pentru locuințe.
„Au zero respect pentru mediul privat, pentru afaceri cinstite, pentru cei care muncesc independent”, a declarat Cătălşin Drulă, în timp ce Claudiu Năsui anunța, pe rețelele de socializare, finalul microîntreprinderilor din România, însă uită să spună că țara noastră era un paradis fiscal pentru mediul de afaceri în condiţiile în care în Irlanda dividendele sunt impozitate și cu 51% dacă nu sunt reinvestite. De asemenea, România are cele mai mici taxe pentru microîntreprinderi, ceea ce a transformat țara noastră într-un paradis fiscal.