Mulţimea a aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov în direcţia clădirii, apărată de circa o sută de poliţişti antirevoltă, care au răspuns cu grenade paralizante şi lacrimogene. Poliţiştii, de-a dreptul depăşiţi de situaţie, au fost bătuţi şi dezarmaţi de mulţimea care striga ‘Fascişti!’ ‘Fascişti!’ şi a atacat mai multe părţi ale clădirii la un moment dat, potrivit Agerpres.
Odată ce au fost deposedaţi de căşti, veste, bastoane şi scuturi, poliţiştii au părăsit sediul între două rânduri de civili care i-au huiduit şi lovit. Un militant şi un poliţist răniţi au fost evacuaţi cu ambulanţa, conform AFP.
După cum relatează postul de televiziune ucrainean ‘112 ua’, asaltul a început pe neaşteptate, s-au făcut auzite explozii şi focuri de arme. Răniţi ar fi şi printre manifestanţi, conform acestui canal de televiziune, potrivit căruia poliţiştii ucraineni au răspuns la asalt cu gloanţe de cauciuc.
Atacul s-a produs în finalul unei manifestaţii proruse la care au participat aproximativ 10.000 de persoane la Doneţk, oraş de 1 milion de locuitori, centrul aşa-numitei ‘republici Doneţk’.
Luni seara, o manifestaţie pentru unitatea Ucrainei a fost atacată de către militanţi proruşi înarmaţi cu cuţite şi bare de fier, soldându-se cu 15 răniţi.
Rebelii proruşi controlează administraţia regională şi primăria din Doneţk de mai multe săptămâni
Anterior, un grup de 30 de persoane înarmate, la bordul a şase vehicule, au sosit în oraşul Amvrosievka (regiunea Doneţk), unde au ocupat clădirea consiliului local, pe care au arborat drapelul autoproclamatei Republici Populare Doneţk. Cei cinci poliţişti care asigurau paza imobilului nu au depus nicio rezistenţă. Dimpotrivă, ei au declarat că ‘sunt împreună cu poporul’ şi au predat armele atacatorilor, după cum a relatat agenţia de presă ucraineană Unian, citată de Agerpres.
Aproximativ 1000 de manifestanţi s-au adunat joi în faţa sediului poliţiei regionale din Doneţk în semn de susţinere cu ‘poliţia care este de partea poporului’.
Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a recunoscut, cu o zi în urmă, că guvernul central de la Kiev nu mai controlează situaţia în estul Ucrainei. El şi-a exprimat, de asemenea, temerea că separatiştii vor încerca să extindă tensiunile în Harkov, Dniepropetrovsk, Herson, Odesa, Nikolaev şi Zaporojie (sud-estul ţării)