Trupele militare franceze au părăsit baza militară din Burkina Faso, după ce au fost retrase și din Mali și Republica Centrafricană. Emmanuel Macron întâmpină mari probleme pe continentul african, ca urmare a deciziei lui Vladimir Putin, de extindere a prezenței și pe acest continent, după invazia teritoriului controlat de regimul Zelenski.
Duminică, drapelul Franței a fost coborât pentru ultima dată la baza militară Bila Zagre, din Burkina Faso, la 13 ani de la instalarea francezilor în statul din vestul Africii, scrie Politico. 400 de militari francezi se aflau în Burkina Faso, din anul 2010. În ianuarie 2023, francezilor li s-a transmis că au o lună la dispoziție să plece din Burkina Faso, decizie care a venit după o perioadă marcată de puternică instabilitate în statul african, respectiv după două lovituri de stat în 2022.
De asemenea, în ultimele luni, francezii au trebuit să se retragă și din Mali și Republica Centrafricană. Emmanuel Macron, aflat în conflict cu teroriștii din Sahel, a încasat un puternic efect de domino.
„Dacă nu vrea să vadă o contaminare în toată Africa, trebuie să își schimbe abordarea. În Burkina Faso, situația este șubredă. Și acum, în Ciad și Niger, oamenii vor să vadă un nou tip de parteneriat cu Franța”, a comentat Seidik Abba, scriitor din Niger și specialist în studii de securitate de la Universitatea din Valenciennes.
În prezent, în Africa se află 6.000 de soldați francezi. 1.000 se află în Niger, iar 900 în Coasta de Fildeș, potrivit rapoartelor locale. Printre motivele pierderii influenței francezilor se numără ofensiva rușilor. Astfel, președintele francez se va deplasa săptămâna viitoare în Angola, Republica Democrată Congo, Republica Congo și Gabon, după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vizitat în ianuarie Mali, Mauritania și Sudan.
În timp ce trupele franceze sunt alungate sistematic din țările africane, acestea sunt înlocuite în anumite cazuri de mercenarii organizației paramilitare Grupul Wagner, condus de aliatul lui Putin, Evgheni Prigojin.
Deși liderii militari ai Burkinei Faso nu au recunoscut că ar fi semnat un acord cu Wagner, mercenarii ruși au fost observați în țară. Pe lângă susținerea pe care le-o oferă mercenarilor Wagner, Rusia poartă și un război informatic împotriva Franței.
Conflictul dintre Rusia și Franța pentru teritoriul african are rădăcini mai vechi. În ultimii ani, Rusia a lansat o serie de acuzații împotriva francezilor. Vladimir Putin și-a asumat rolul forței anticoloniale care luptă împotriva imperialismului occidental, susține cercetătorul Mark Dueksen, de la Centrul African pentru Studii Strategice.
Franța este prezentată de Rusia drept o colaboratoare a jihadiștilor islamiști care fură resurse naturale.
Cel puţin 51 de soldaţi au fost ucişi, în urmă cu o săptămână, într-o ambuscadă a unor presupuşi jihadişti în nordul Burkinei Faso, unde atacurile grupărilor „teroriste” armate s-au intensificat de la începutul anului, scrie presa internațională. Ambuscada a avut loc în regiunea Sahel, de la frontiera cu Mali şi Niger. Bilanţul provizoriu, anunţat de armată, s-ar putea dovedi a fi cea mai mortală ambuscadă comisă vreodată împotriva forţelor de securitate de la cea din noiembrie 2021, la Inata când 57 de jandarmi au fost atunci ucişi, după ce a cerut ajutor fără succes.
„Au fost găsite 43 de corpuri noi, bilanţul provizoriu stabilindu-se la 51 de militari căzuţi”, a indicat armata din Burkina Faso într-un comunicat, care anunțase anterior, doar opt soldaţi ucişi, potrivit Agerpres.