„Confirmăm derularea unor proceduri de extrădare privind cele doua persoane menționate. Elemente de detaliu însă nu putem furniza întrucât nu sunt de natură a se încadra în categoriile de informații avute în vedere de Legea 544 /2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”, precizează joi Ministerul Justiţiei.
Soții Nemeș au fost prinși în localitatea Yelm, statul Washington, Statele Unite ale Americii, și vor ajunge în fața unei instanțe americane.
Conform unui comunicat de presă al IGPR, cei doi au fost identificați în urma unei cooperării dintre Poliția Română și autoritățile judiciare din Statele Unite, în baza cererii de extrădare transmisă prin intermediul Biroului INTERPOL din cadrul CCPI — IGPR.
Diana și Radu Nemeș au fost dați în urmărire internațională la data de 26 iulie 2012, în baza mandatelor de arestare preventivă emise de Curtea de Apel București, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat, precizează Poliția Română.
Direcția Națională Anticorupție a confirmat joi că soții Nemeș au fost arestați în SUA și că procurorii DNA au colaborat cu FBI.
În 10 iulie 2012, procurorii DNA au reținut mai multe multe persoane, printre care și Viorel Comăniță — fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor și Florin Dan Secăreanu — fostul șef al DGIPI Constanța, fiind prezentate Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă.
Tot atunci, DNA anunța că omul de afaceri Radu Nemeș, Codruț Marta — fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Ovidiu Moldovan, Diana Nemeș și alte două persoane vor fi prezentați la CAB cu propunere de arestare preventivă în lipsă.
Potrivit anchetatorilor, în perioada mai 2011 — iulie 2012, mai muți inculpați și soții Nemeș au constituit și coordonat o grupare infracțională prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 15,2 milioane euro, reprezentând accize și TVA neachitate.