Ministerul precizează că pentru această etapă nu este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, deoarece nu prezintă riscuri de mediu la nivelul comunităților locale. Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice monitorizează permanent această primă etapă pentru a nu exista niciun risc la nivelul comunităților locale privind protejarea mediului.
Autorităţile subliniază, într-un comunicat de presă, că guvernul a acordat avize de mediu pentru activitatea de explorare (ce presupune prospectiuni), şi nu pentru exploatare. Exploatarea este supusă unui alt set de proceduri de avizare şi este un proces separat, independent de explorare, care nu poate surveni decât ulterior acesteia.
Exploatare nu implică folosirea procedeului fracturării hidraulice, mai arată Ministerul Mediului, precizând că activitatea de explorare a gazelor de şist nu diferă de activitatea de explorare a hidrocarburilor.
La iniţiativa guvernului, se vor organiza dezbateri publice, incluzând şi autorităţile locale, grupurile parlamentare, societatea civilă, organizaţiile de mediu. Acestea vor viza exprimarea liberă a opiniilor cu privire la eventualitatea exploatării gazelor de sişt. Potrivit ministerului, toate părerile vor fi luate în considerare îdin procesul de luare a decizilor.
„Am luat decizii numai după ce am văzut rezultatele studiilor la nivel european care să se pronunţe cu privire la gazele de şist. Studiile comandate de Uniunea Europeană nu au confirmat riscuri majore asupra mediului şi schimbărilor climatice. Parlamentul European a respins impunerea unui moratoriu la nivel european. Între timp, Marea Britanie s-a pronunţat în favoarea explorării. Urmărim cu atenţie şi ne conformăm deciziilor adoptate la nivelul UE. Noi impunem respectarea celor mai înalte standarde de mediu. Înainte de a lua în calcul perspectiva exploatării, vom proceda transparent şi deschis, prin organizarea de dezbateri publice”, transmite Ministerul Mediului în comunicat.
„Explorarea gazelor de şist face parte din viziunea mai largă a guvernului în privinţa întăririi statutului României că actor în domeniul energetic şi din strategia proactivă în acest sens, menită să obţină independenţa energetică a ţării noastre prin mai mulţi paşi (diversificarea surselor de energie, curăţenia din sistemul hidro, creşterea participării României la proiecte energetice etc)”, mai spune ministerul.