În urma rezultatelor acestei anchete se vor dispune măsurile necesare pentru ca astfel de accidente soldate cu pierderea de vieți omenești sau pagube materiale să fie, pe cât posibil evitate.
La această oră, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și cei ai IPJ Harghita se află la fața locului, urmând ca în cel mai scurt timp să finalizeze ancheta.
Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice precizează că ursul brun – Ursus arctos face parte din speciile de interes comunitar care necesită protecţie strictă şi a căror capturare, ucidere şi disturbare este interzisă, conform OUG nr. 57/2007, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011.
În concordanţa cu art. 16 al Directivei Consiliului 92/43/EEC privind Conservarea Habitatelor Naturale şi a Faunei şi Florei Sălbatice (Directiva Habitate), ţările pot face anumite derogari de la prevederile menţionate mai sus în anumite condiţii speciale. Deţinerea, uciderea, transportul, vânzarea sau schimbul exemplarelor protejate din sălbaticie este interzisă, exceptând interesul în prevenirea pagubelor serioase, în mod special asupra oamenilor și animalelor domestice, în interesul sănătăţii şi siguranţei publice.
În condiţii justificate, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului poate acorda derogări, prin ordin al conducătorului autorităţii, cu avizul prealabil al Academiei Române, cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural şi numai în anumite situaţii.
Derogările se acordă fie în interesul sănătăţii şi securităţii publice, fie în scopul protecţiei speciilor sălbatice de floră şi faună, fie în scopul prevenirii unor pagube importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, fermelor, pădurilor, exploatațiilor piscicole, apelor şi altor bunuri.