Noi negocieri miercuri seară! Minciunile lui Iohannis şi ale guvernanţilor în negocierea cu sindicatele din Educaţie. Ultima ofertă făcută profesorilor este mai mică decât cea iniţială, prin vouchere

Ultima ofertă făcută de Guvern sindicatelor din Educaţie, în urma întâlnirii de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Ligia Deca, este mai mică decât varianta iniţială, în care profesorilor le fuseseră promise venituri suplimentare sub formă de vouchere. O nouă rundă de negocieri între Guvern şi reprezentanţii sindicatelor este programată miercuri, de la ora 19.
Mircea Filipescu
31 mai 2023, 18:20
Noi negocieri miercuri seară! Minciunile lui Iohannis şi ale guvernanţilor în negocierea cu sindicatele din Educaţie. Ultima ofertă făcută profesorilor este mai mică decât cea iniţială, prin vouchere

Pe lângă faptul că guvernanţii au venit cu o ofertă în scădere, prelungind astfel greva din Educaţie, care şi aşa a perturbat deja încheierea anului şcolar şi desfăşurarea examenelor naţionale, aceasta scoate la iveală şi minciunile repetate de decidenţi în spaţiul public în ultima perioadă, de la Klaus Iohannis până la ministrul Muncii şi purtătorul de cuvânt al Executivului.

Concret, propunerea de mărire a salariilor cu 1.000 de lei brut pentru profesori și personal didactic auxiliare și 400 de lei brut pentru personalul nedidactic ar rezulta în sume mai mici decât cele oferite iniţial, prin vouchere.

EXCLUSIV Marius Budăi pasează problema salarizării profesorilor: „Atribuţia Ministerului Muncii este alta, nu de a furniza finanţarea. Educaţia trebuie să devină prioritară”
Voucherele de 4.000 de lei sub formă de prime pe 6 luni însemnau circa 660 de lei pe lună, iar acum, pe oferta curentă, suma netă ar fi de 585 de lei pe lună, potrivit Edupedu. Beneficiul existent aici este acela al salarizării sumei, aceasta va fi un venit care poartă contribuții, care se calculează la pensie și în dosarul de muncă al angajatului, voucherele fiind doar bani de cheltuială, fără niciun impact asupra asigurărilor sociale sau pensiei viitoare.

Minciunile lui Iohannis şi ale guvernanţilor legate de salariile din Educaţie

Președintele Klaus Iohannis le-a spus marţi, la Palatul Cotroceni, sindicaliștilor cu care s-a întâlnit în timpul protestului cu peste 20.000 de angajați din Educație mărșăluind prin București, că nu se pot face majorări de salarii de la 1 iunie. Ordonanța promisă acum este fix despre majorarea de la 1 iunie a tuturor salariilor din Educație.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a mințit public când a declarat pe 22 mai, în prima zi de grevă generală în Educație, că „dacă noi venim cu alte decizii în momentul în care suntem foarte aproape să elaborăm noua lege a salarizării, nu facem altceva decât să producem o altă inechitate pe care trebuie s-o luăm de la capăt și pe care trebuie să o reglăm ulterior în noua lege“. Ordonanța promisă nu duce la nicio inechitate și nu trebuie reluată nicio prcedură.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că „nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“, și că Executivul pe care-l reprezintă va rămâne pe ceea ce propusese. De fapt, Cărbunaru a mințit public, de la momentul respectiv fiind făcute încă cel puțin alte trei oferte de către Guvern către corprul profesoral și al angajaților din Învățământ.

Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, a mințit public atunci când a ieșit de la ședința cu sindicatele din Educație, care a avut loc la sediul FSLI, și a anunțat că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a mințit public spunând că „nu tratăm Educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Dacă am majora salariile în Educație, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR“. Ca dovadă, ordonanța propusă acum, cu aplicare din 1 iunie, nu mai pune în pericol nici PNRR și nici altă reformă.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, la Parlament: „Am fost la toate discuţiile din aceste zile cu reprezentanţii din Educaţie. Sunt activ, sunt pregătit să preiau guvernarea”

Intalnire finala pentru incetarea grevei profesorilor – Nicolae Ciuca i-a convocat pe liderii de sindicat

„Am convenit ca liderii de sindicat să meargă să discute cu cadrele didactice, cu membrii de sindicat, şi îmi exprim convingerea că vor da dovadă de înţelegere şi vor conveni că măsurile pe care le-am discutat astăzi sunt cele care pot să readucă personalul didactic la catedră şi elevii în bănci şi să finalizeze anul de învăţământ iar în seara aceasta la ora 19.00 vom avea o nouă întâlnire.

Cert este că mâine (joi, 1 iunie, n.r.) vom avea o şedinţă de guvern excepţională în care vom aproba această ordonanţă de urgenţă”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, miercuri, în deschiderea ședinței de guvern..

Noua ofertă a Guvernului pentru profesori va fi prezentată membrilor de sindicat în regim de urgenţă, în aşa fel încât aceştia să se poată pronunţa dacă greva o să continue sau se va încheia, au anunţat, miercuri, liderii sindicatelor din educaţie, la finalul discuţiilor de la Guvern.

„Este o variantă îmbunătățită. Guvernul își dorește să promoveze actul normativ în ședința de mâine, ca sa intre in vigoare cu data de 1 iunie. (…)

Urmează să discutăm cu colegii noștrii, vom discuta, le vom prezenta acest set de măsuri propus de Executiv în momentul de față și în termenul cel mai scurt, în cursul acestei seri, vo m putea avea o imagine clară din teritoriu. (…)

Dacă colegii noștri vor fi mulțumiți, vom fi mulțumiți și noi”, a precizat Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret  la ieșirea de la negocierile cu Executivul miercuri după-amiază.

Potrivit Ofertei făcute de Guvernul Ciucă și coaliție sindicatelor din Educație, urmează să fie adoptată creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4.000 de lei în următorii trei ani, începând cu o primă majorare de 30%, în acest an.

„Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de  la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, a anunțat Guvernul.

Spynews
Dacă stai la bloc, trebuie să știi că nu mai plătești această taxă
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
El e românul din Teleorman care și-a transformat curtea într-un paradis exotic. Are bananieri, dar și palmieri, iar locul arată incredibil
Capital.ro
Proprietarii de locuințe vor plăti ÎN PLUS. Obligația e trecută direct în lege
Playtech.ro
Se schimbă vremea în România. Vin ploile și vijeliile. Meterologii au emis cod galben
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
3 trucuri prin care să te răcorești pe timp de caniculă, fără aer condiționat. Puțini oameni știu că aceste sfaturi chiar funcționează
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Evz.ro
Valea Oltului s-ar putea redeschide mai devreme. CNAIR dă speranțe șoferilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Diana Șoșoacă: Prima transmiune live în Parlamentul European
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! NATO și-a dat ACORDUL
Shtiu.ro
60 de grade în vara anului 1931 la București. '60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi', titrau ziarele vremii