Mind the Gap. Țara noastră este un beneficiar net al bugetului european, doar în primii 10 ani de apartenență la UE primind în total 45,5 miliarde de euro, la o contribuție de 13,3 miliarde de euro. Politica de coeziune este principala politică de investiții a UE și are ca obiectiv reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni și, implicit, dintre statele membre. Cu toate acestea, potrivit unui sondaj Eurobarometru prezentat în 2019 de Comisia Europeană, aproape jumătate dintre români nu auziseră de niciun proiect finanțat din fonduri europene care să ajute zona în care trăiesc ei. Pornind de la această realitate, experții proiectului Mind the Gap și-au propus să selecteze exemple concrete ale modului în care banii europeni au contribuit la îmbunătățirea vieții românilor, să le transpună în conținut multimedia (grafic, video, audio) cât mai accesibil și să disemineze aceste mesaje în rândul românilor și mai ales al tinerilor, cu ajutorul rețelelor sociale și al unor ateliere interactive organizate în 8 orașe, atingând toate regiunile de dezvoltare ale României.
Echipa a realizat o serie de materiale video sub sloganul „10 motive pentru care Uniunea Europeană e cool”, precum și mai multe ilustrări grafice ale impactului banilor europeni în România. Mesajul central al proiectului a fost concentrat chiar în logo-ul acestuia, reprezentând politica de coeziune a UE sub forma unei macarale care finalizează construirea unui pod simbolic ce unește România și UE.
Proiectul, desfășurat în perioada aprilie 2019 – noiembrie 2020, a fost derulat de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) prin intermediul CPD (Centrul pentru promovarea Participării și Democrației) și a vizat informarea și conștientizarea publicului cu privire la rezultatele și beneficiile concrete ale fondurilor europene și ale politicii de coeziune în România.
Proiectul Mind the Gap a adus în fața tinerilor (și nu numai) povești de succes, rezultate și beneficii concrete ale politicii de coeziune, direct observabile și cu impact semnificativ asupra calității vieții românilor. Prin intermediul conținutului multimedia creat și diseminat, al campaniilor în mediul online și la radio (ce au ajuns la un public potențial total de peste 6 milioane de persoane), și al evenimentelor regionale (cu peste 400 de participanți), proiectul a contribuit la o mai bună înțelegere a rolului pe care politica de coeziune îl are în dezvoltarea regiunilor și a comunităților locale.