UPDATE: Minerii blocaţi în mina din Sectorul de exploatare a uraniului Botuşanu au ieşit din subteran şi nu se mai consideră în grevă, aşteptând rezultatul deciziilor care vor fi adoptate, miercuri, de Ministerul Economiei, potrivit unui comunicat transmis de prefectul de Suceava, Constantin Harasim, scrie Mediafax. Minerii blocaţi în subteran au ieşit, la ora 19.00, la suprafaţă.
„Directorul Sucursalei Suceava a SC Compania Naţională a Uraniului SA Bucureşti ne-a informat că minerii nu se mai consideră în grevă şi sunt în aşteptarea deciziilor ce se vor adopta, în urma discuţiilor ce vor avea loc mâine (miercuri – n.r.) la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri„, se arată în comunicat.
Potrivit unor surse din zonă, conflictul de muncă ar continua, iar o parte dintre mineri intenţionează să reintre în subteran.
Liderul sindical nu a exclus posibilitatea de a recurge, și el, la o formă extremă de protest, la fel ca minerii de la Crucea.
„Ne solidarizăm cu colegii noștri de la Mina Crucea, care trec prin greutăți mari, dar nici noi nu suntem mai departe de ei. Dacă este nevoie și vor suferi mai mult, eu sunt unul dintre cei care se va alătura lor chiar și prin greva foamei, prin proteste extreme, dacă este nevoie. Să demonstrăm că noi, minerii, atâția câți mai suntem, rămânem o forță„, a spus Păduraru.
Sindicatul „Muntele”, ce reunește angajați de la minele și termocentralele Complexului Energetic Hunedoara, a reclamat, la sfârșitul lunii iulie, la Ministerul Energiei, condițiile de lucru din minele de huilă ale Văii Jiului. Sindicatul a atras atenția asupra faptului că minerii nu mai au materiale pentru asigurarea securității zăcămintelor de cărbune și, implicit, a oamenilor care muncesc în abataje.
Câteva zeci de mineri de la Exploatarea de uraniu de la Crucea au declarat greva foamei, după ce luni seara s-au blocat în subteran, cerând să li se soluționeze revendicările privind plata drepturilor salariale și asigurarea unor contracte de muncă pe o perioadă de patru ani.
Compania Națională a Uraniului (CNU) a decis, în cadrul noii strategii de lucru, să închidă temporar mina Crucea-Botușana, considerată o exploatare neeconomică, și să demareze activitățile necesare pentru începerea exploatării de la Tulgeș-Grințies.