Minerii de la Lupeni au comemorat 90 de ani de la cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului

Minerii de la Exploatarea Minieră Lupeni au comemorat, vineri, 90 de ani de la cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului, petrecută în data de 27 aprilie 1922, când 82 de ortaci şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii în subteran, transmite Mediafax.
Romania TV
27 apr. 2012, 09:12
Minerii de la Lupeni au comemorat 90 de ani de la cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului

Minerii din schimbul întâi de la Mina Lupeni au intrat, vineri, în subteran, doar după ce au aprins o lumânare în sala de pontaj pentru toţi ortacii morţi în urmă cu 90 de ani, la schimbul întâi, într-un abataj din subteranul minei lor.

„Cea mai mare catastrofă din Europa acelor ani, cea mai mare catastrofă din Valea Jiului s-a produs la mina Aurelia (aripă a minei Lupeni – n.r.), în 27 aprilie, după ora 12.30, în stratul 13 blocul 5. (…) Tot ce a fost în subteran a fost distrus. Au murit 82 de mineri, din care 30 sau 32 erau români, restul de 50 erau maghiari, germani, polonezi, slovaci. După ce a avut loc explozia, la gurile de aeraj a început să iasă fumul. Toată lumea a fost foarte îndurerată şi şi-a dat seama că ceva s-a întâmplat în subteranul minei Lupeni”, le-a spus, vineri, scriitorul Ioan Velica minerilor adunaţi în sala de pontaj.

Ioan Velica a adăugat că, în urma exploziei, 32 de mineri morţi nu au mai putut fi identificaţi.

„Înmormântarea celor 82 de mineri s-a făcut în 30 aprilie, în preajma zilei de 1 mai 1922, primul 1 Mai însângerat în Valea Jiului. La Lupeni a fost, în prima zi, şi regele Ferdinand, în 30 aprilie a fost Carol al II-lea, care a participat la slujba din Cimitirul Eroilor. Mulţi dintre acei mineri de pe acea listă sunt bunicii, străbuncii celor care lucrează astăzi în subteranul minei Lupeni”, a afirmat Velica.

În sala de pontaj, fanfara din Lupeni a cântat imnul minerilor.

Reprezentanţii sindicatului „Muntele”, care au organizat acţiunea de comemorare, i-au îndemnat pe mineri să-şi protejeze viaţa, pentru că mina este un pericol în orice moment, iar orice greşeală umană poate genera catasrofe.

„Trebuie întotdeauna să fim prevăzători şi să fim convinşi că orice neatenţie se poate transforma într-un astfel de eveniment tragic. Sper din tot sufletul şi toţi ne dorim acest lucru, ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. Trebuie să lucrăm atent, să ieşim afară teferi”, le-a spus ortacilor Petre Nica, preşedinte Sindicatul „Muntele”.

După comemorare, la Cimitirul Eroilor din Lupeni, locul unde au fost îngropaţi ortacii morţi în explozie, au fost depuse coroane de flori.

În data de 27 aprilie 1922, la Mina Aurelia din Lupeni s-a produs o explozie de metan în urma căreia 82 de mineri au murit, iar în urma lor au rămas 62 de văduve şi 124 de copii orfani.

La acea vreme, văduvele care şi-au pierdut soţii au intentat proces Societăţii Minelor de Cărbuni „Uricani – Valea Jiului”. În urma procesului, care a avut loc la Tribunalul Deva, s-a constatat vinovăţia Societăţii Minelor de Cărbuni „Uricani – Valea Jiului”, iar un inginer a fost condamnat la o amendă de 9.000 de lei, în timp ce şeful de lucrări a fost condamnat la trei luni de închisoare.

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Un nou aeroport în apropiere de București! Unde ar urma să fie construit: “Avem studiul de prefezabilitate gata”
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Anunțul devastator făcut de Adrian Alexandrov: Știe!
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
Ai planuri pentru azi și mâine? Vremea îți strică zilele!
Adevarul
Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Insula Iubirii. A primit sau nu Iustina mașina mult visată de la soțul Cornel
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Angela Similea a împlinit 78 de ani recent, uitată de toată lumea. Cum arată acum
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care stau la casă. La ce distanță trebuie pus coșul de fum față de casa vecinului
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă soțul ei, din cauza monoxidului de carbon emanat de mustul în fermentație. Cei cinci copii ai soților au ajuns în grija statului
substantial.ro
Marcel Ciolacu: PSD va ieși primul la alegeri, fără a asigura neapărat premierul
MediaFlux
Donald TRUMP RECUNOAȘTE acuzațiile FEDERALE! Ce se întâmplă cu CANDIDATURA sa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...