Minerii din Lupeni au ieşit din mină după şase zile de protest. Guvernul a aprobat în şedinţa de luni, 22 februarie, printr-o hotărâre, modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, aprobate prin HG 1.850/2006, care permite plata salariilor restante minerilor de la CH Hunedoara care au protestat timp de mai multe zile prin blocarea în subteran la minele Lupeni şi Lonea.
Mineriiau fost aşteptaţi la ieşire de familiile lor. Soţiile şi copiii i-au aşteptat cu nerăbdare. Minerii şi-au putut strânge în braţe copiii după aproape o săptămână.
„A fost o săptămână foarte grea pentru că nu am fost băgati in seama de autorităţi până acum. Sunt atâtea zile de când am stat în fundul pământului, numai noi ştim cum am rezistat”, a spus unul dintre mineri.
„E o victorie care apartine in primul rand lui Dumnezeu si pe urma oamenilor care ne-au sustinut”, a spus unul din mineri. El a precizat că nu știe însă dacă pe viitor s-ar putea relua problemele, el spunând că cel mai greu i-a fost ca nu si-a vazut familia. „Sunt bucuros ca mi-am vazut familia, mai presus de bani e familia”.
Alti mineri cred ca sunt sanse mari ca dupa 3 luni de zile sa se regaseasca in aceeasi situatie pentru ca nu au incredere in autoritati.
„Mulțumim lui Dumnezeu. M-am pus în genunchi la ieșirea din mină. Numai Dumnezeu mai putea face… Îmi era frică să nu pățească cineva ceva. Chiar dacă mai sunt mici nelămuriri, nu am vrut să pun în pericol viața minerilor din subteran. Am decis, împreună cu ei să mergem înainte, să ieșim afară”, a spus alt miner la ieșirea din Mina Lupeni.
„Vulcanul e cu voi”, „Unitate”, „Cinste lor, cinste lor minerilor”, au scandat oamenii care i-au așteptat pe mineri să iasă din subteran.
Cei aproximativ 80 de mineri blocaţi în subteran au anunţat că vor ieşi la suprafaţă şi că vor renunţa la protest.
Mai mulţi mineri salvatori au coborât, luni după-amiaza, în subteranul Minei Lupeni, pentru a le arăta celor aproximativ 80 de mineri blocaţi în subteran de şase zile, angajamentul semnat de ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, cu privire la soluţiile găsite pentru rezolvarea revendicărilor minerilor.
Unul dintre salvatorii care au coborât în Mina Lupeni pentru a le transmite protestatarilor documentul semnat la Bucureşti a ieşit la suprafaţă şi a anunţat că protestul s-a încheiat.
„Mulţumim lui Dumnezeu că acest protest s-a terminat. Toţi vor ieşi din mină, toţi vor să îşi vadă soţiile, copiii, să vină să îi întâmpine pentru că sunt eroi”, a declarat acesta.
Bărbatul a adăugat că se va duce să anunţe familiile minerilor blocaţi în subteran să vină să îi întâmpine la ieşirea din mină.
Reamintim că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat luni că s-au găsit soluţii pentru rezolvarea situaţiei în care se află minerii de la Complexul Energetic Hunedoara, pentru a plăti salariile restante, dar şi restul beneficiilor restante.
„S-au găsit soluţii pentru rezolvarea situaţiei în care se află minerii de la CEH. Astăzi am avut o nouă rundă de discuţii cu reprezentanţii celor de la CEH. Totodată, în urma discuţiilor pe care le-au avut şi cu ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale Raluca Turcan s-a găsit modalitatea pentru a plăti salariile restante, dar şi restul beneficiilor restante. Vom lucra în continuare şi la rezolvarea problemelor pe termen lung, pentru că situaţia CEH nu este una simplă, nici uşoară, dar am încredere că se vor găsi cele mai bune soluţii”, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe contul de Facebook.
Citeşte şi Premierul Florin Cîţu anunţă că nu va permite o nouă Mineriadă: Nu în mandatul meu
De asemenea, ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat, după ce a avut o întâlnire luni cu reprezentanţii minerilor, că cei aproape 3.000 de angajaţi de la Complexul Energetic Hunedoara îşi vor primi salariile în trei tranşe, prima fiind acordată pe 25 şi 26 februarie. Ea a adăugat că va avea la dispoziţie trei luni compania să se reorganizeze şi să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcţionarea pe termen lung.
Aceasta a mai precizat că sunt aproximativ 3.000 de oameni care lucrează în activitatea minieră, la care se adaugă alte 1.000 de persoane cu activitate în energie şi minerii care sunt blocaţi în mină.
„Îmi exprim speranţa ca minerii să înceteze greva să iasă la suprafaţă, să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei”, a mai afirmat ministrul Muncii.
Unul dintre minerii blocaţi în subteran la mina Lupeni a fost scos şi luat cu ambulanţa cu puţin timp înainte de ora 18, fiind transportat la spitalul din Petroşani, spun surse citate de Antena 3.
Bărbatul prezenta ameţeli şi insuficienţă respiratorie. Incidentul s-a petrecut exact înainte ca minerii mesageri de la suprafaţă să coboare în subteran cu acordul negociat şi semnat la Bucureşti de liderii de sindicat, ministrul muncii şi administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.