Minerii fac greva foamei în faţa Guvernului. Aceştia sunt revoltaţi de faptul că de două săptămâni se tergiverseză proiectul privind reducerea vârstei de pensionare.
Protestele de la Târgu-Jiu se mută la Guvern. Șapte mineri din cadrul Compleului Energetic Oltenia au ajuns, luni, în Bucureşti şi ameninţă că vor intra în greva foamei până când cineva îi va asculta. Aceştia cer reducerea vârstei de pensionare de la 65 la 55 de ani.
”Am venit într-un număr mai mic pentru a atrage atenția Guvernului că avem un proiect de lege PLX 75/2021 prin care se cere reducerea vârstei de pensionare. Compania noastră, Complexul Energetic Oltenia se află într-un proces de restructurare. Sunt niște directive europene prin care se pot obține fonduri pentru reducerea vârstei de pensionare. Noi dorim trecerea în grupă specială de la vârsta standard, dar numai a angajaților care lucrează în producție.
La noi situația este foarte grea, nu există investiții, etc. (…) Am venit pentru că acest proiect al nostru se tergiversează pentru că doi parlamentari de Gorj nu doresc reducerea vârstei de pensionare. Vor ca noi să rămânem forță de muncă ieftină pentru firmele lor. Sunt oameni care au boli de inimă, au stenturi pe la inimă, la vârsta de 55 de ani. Parlamentarii spun că impactul financiar este foarte mare, dar este o directivă europeană care spune că unitățile miniere care se află într-un program de restructurare pot beneficia imediat de un ajutor de stat pentru reducerea vârstei de pensionare și alte facilități.
În Polonia minerii când sunt restructurați li se dă 26.000 de euro, li se acordă alte facilități să găsească alt loc de muncă. La noi pur și simplu ne aruncă în stradă. Vor veni mai mulți mineri aici în greva foamei dacă nu se vor lua măsuri”, a declarat liderul sindical Nicu Bunoaică, potrivit Antena 3.
Citeşte şi Tichete de masă pentru minerii din Suceava
Reamintim că CEO se află, în acest moment, într-o situație dificilă deoarece trebuie să achiziționeze, până la finalul lunii aprilie, ceritificatele de carbon aferente producției de energie electrică de anul trecut. În cazul în care Planul de restructurare nu va fi aprobat, CEO fie va împrumuta o parte din certificatele de emisii, fie va beneficia de un împrumut de la stat, de circa 240 de milioane de euro, pentru plata lor.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că CEO va fi ajutat să cumpere certificatele de CO2, deoarece România nu se poate lipsi de energia pe cărbune.
Planul de restructurare presupune închiderea unor grupuri energetice pe cărbune și trecerea altora pe gaz, care va însemna o poluarea mai redusă și costuri mai mici cu certificatele de carbon, înființare a șapte parcuri fotovoltaice și modernizarea unei microhidrocentrale.