Ministerul Agriculturii: Până în octombrie vrem să stabilim o strategie a sectorului de irigaţii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își propune ca, până în luna martie 2016, să stabilească o strategie pentru crearea unui sistem de irigații modern adaptat cerințelor actuale, iar până în luna octombrie să existe deja un Proiect de Strategie a sectorului de irigații din România, conform listei de priorități strategice ale instituției, publicate vineri pe site-ul Guvernului.
Iulian Tudor
15 ian. 2016, 19:13
Ministerul Agriculturii: Până în octombrie vrem să stabilim o strategie a sectorului de irigaţii

În ceea ce privește aplicarea eficientă a Politicii Agricole Comune și a Politicii comune a Pescuitului, MADR intenționează să ajungă la un management adecvat al resurselor specifice, respectiv administrație agricolă performantă, gestionarea eficientă și eficace a FEGA, FEADR și FEPAM până în octombrie 2016, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, despre priorităţile Guvernului: Intenţionăm să lăsăm în urmă ceva vizibil schimbat în bine

De asemenea, pe cea de-a treia prioritate strategică a MADR „Stimularea agriculturii de mijloc prin promovarea fermelor de familie, a asocierii agricultorilor și a lanțurilor scurte de desfacere a produselor agricole” ministerul vrea să modifice până în martie 2016 PNDR 2014-2020 în sensul armonizării cu prevederile legislației naționale referitoare la fermele de familie și grupurile de producători.

Până în octombrie 2016, MADR intenționează să promoveze produsele de calitate și cu valoare adăugată mare, de genul produs montan și produs în fermă, pentru care există un buget de 182,9 milioane lei.

Tot până în luna octombrie, se are în vedere aplicarea prevederilor HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor (solicitanții ajutorului de stat sunt numai asociații sau organizații de crescători de animale), bugetul alocat fiind de 25 de milioane de lei, precum și aplicarea prevederilor HG nr. 1050 /2013 pentru aprobarea Programului național apicol pentru perioada 2014-2016, a normelor de aplicare, precum și a valorii sprijinului financiar (beneficiarii sunt numai formele asociative). Bugetul alocat acestui program se ridică la 29,7 milioane lei din care 50% UE prin FEGA și 50% din bugetul național.

Încurajarea transferului inter-generațional în agricultură prin folosirea oportunităților din Programul Național de Dezvoltare Rurală (instalarea tinerilor fermieri, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, schema pentru micii fermieri) are ca termen de finalizare octombrie 2016, iar bugetul alocat depășește 1,26 miliarde de lei.

La capitolul procese interne, MADR vrea să continue demersurile pentru stabilirea Camerelor Agricole și a unui sistem eficient de consultanță agricolă, având ca termen de finalizare iunie 2016, iar până în octombrie 2016 să aibă loc restructurarea cercetării agricole pentru a permite dezvoltarea unei agriculturi performante și eficiente, capabile să facă față schimbărilor climatice inclusiv prin introducerea inovării. La această componentă există o alocare financiară în sumă de 95 de milioane de lei.

Luna iunie 2016 este și termenul de punere în aplicare a Programului Național de Cadastru și carte funciară și demararea procesului de stabilire a cadastrului agricol.

MADR intenționează ca până în martie 2016 să fie stabilit un serviciu de comerț exterior în cadrul ministerului, iar până în luna iunie să promoveze programe europene pentru încurajarea accesării de către producătorii români.

În domeniul resurselor umane, se dorește operaționalizarea rețelei de atașați agricoli până în luna octombrie 2016, sumele alocate în acest sens fiind de 6,4 milioane de lei.

În ceea ce privește resursele financiare, Ministerul Agriculturii vrea să înființeze un fond de creditare în agricultură până în luna iunie 2016, iar pentru acesta alocă 404,5 milioane de lei.

Totodată, MADR și-a propus în domeniul legislativ ca până în luna martie să fie clarificat cadrul legislativ pentru înființarea asociațiilor de producători, iar până până în aprilie să fie promovat proiectul de Lege în vederea stabilirii unui sistem de irigații modern și eficient.

Adaptarea legislației fiscale (non-impozitarea schimburilor comerciale între membri și grupurile asociative din care fac parte) are ca termen de finalizare luna martie 2016, la fel și Proiectul de lege de modificare și completare a Legii nr. 45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'