Ministerul Agriculturii: România are 800.000 de hectare de teren nelucrat

Suprafaţa de terenuri nelucrate în România se ridică la circa 800.000 de hectare, iar în condiţiile unui an agricol bun agricultura poate asigura materie primă atât pentru consum, cât şi pentru producerea de energie electrică, termică sau pentru biocarburanţi, a declarat, joi, Tatiana Preda, consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Iulian Tudor
08 mai 2014, 09:03
Ministerul Agriculturii: România are 800.000 de hectare de teren nelucrat

„În prezent, există în România circa 800.000 de hectare de teren nelucrat. Agricultura României poate asigura, în condiţiile unui an agricol bun, materie primă atât pentru consum şi comercializare, cât şi pentru producerea de energie electrică, termică şi biocarburanţi. Potenţialul de biomasă al României se completează prin cultivarea plantelor energetice, cum ar fi salcia energetică. Tot acest potenţial de biomasă va fi sursă şi pentru biocarburanţi. Perioada următoare este una decisivă atât sub aspectul agro-energiei, cât şi sub cel agroalimentar, în contextul schimbărilor climatice”, a afirmat Tatiana Preda, în evenimentul Govnet Conferences „Biomasa, Biogaz & Cogenerare România 2014”, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor MADR, România are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafaţă arabilă. Circa 8% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini, care au cumpărat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafeţele de teren cu cele două condiţionări care se regăsesc în Codul Civil.

La jumătatea anului trecut, Roxana Clodniţchi, consultant marketing la Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, menţiona că potenţialul anual de producţie din biomasă în România este de 88.000 GWh.

În prezent, capacitatea instalată în centrale bazate pe biomasă se ridică, în România, la 70 MW, cu aproape 150% mai mare decât în anul anterior, conform datelor prezentate, joi, de Zoltan Nagy, membru în Comitetul de Reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Totodată, din datele Transelectrica reiese faptul că proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.728 de MW la finele lunii martie, cu 146 de MW în plus faţă de sfârşitul lunii februarie.

Pe de altă parte, cifrele Eurostat arată că România ocupa, în 2012, locul opt între statele membre ale Uniunii Europene după ponderea energiei obţinute din surse regenerabile în consumul final brut.

România şi-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunţat că această ţintă a fost deja atinsă, la 1 ianuarie 2014.

Estonia a fost în 2011 primul stat membru al UE care şi-a îndeplinit obiectivele pentru anul 2020, fiind urmată în 2012 de Bulgaria, Estonia şi Suedia.

Govnet Conferences continuă seria evenimentelor dedicate industriilor cu potenţial de dezvoltare şi impact economic, prin organizarea, joi, la Bucureşti, a conferinţei „Biomasa, Biogaz & Cogenerare România 2014”.

Potrivit organizatorilor, evenimentul este primul de acest fel consacrat energiei produse din biomasă sau în centrale de cogenerare.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Orașul în care casele costă doar 1 euro. Se află la mai puțin de 5 ore de România, are peisaje superbe, iar aici poți duce o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Dezamăgire în rândul musulmanilor americani care l-au sprijinit pe Donald Trump în campanie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara