De asemenea, circa 5.000 de femei ucrainene sunt implicate direct în operaţiuni de luptă. Potrivit Ministerului Apărării ucrainean, peste 13.400 de femei au primit până acum statutul de participant la operaţiuni de luptă.
De asemenea, potrivit informaţiilor ministerului, 41% dintre femeile-soldat au copii, iar peste 2.500 sunt mame singure.
În 2014, numărul de femei ucrainene din armată era puţin peste 16.500, însă, potrivit ministerului, de atunci Kievul a ridicat toate restricţiile pentru înrolarea femeilor.
Ucraina se apără în faţa invaziei ruse de aproape 21 de luni.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat conducerea militară a ţării sale în legătură cu implicarea în politică, relatează DPA.
Tabloidul britanic The Sun a insistat într-un interviu cu Zelenski cu privire la relaţiile sale cu comandanţii superiori din războiul în faţa invaziei ruse.
De mai multe luni, există speculaţii în cercurile politice de la Kiev cu privire la o ruptură între Zelenski şi Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei.
Generalul a fost lăudat pentru campaniile sale militare şi este deja văzut ca un rival al lui Zelenski pentru preşedinţie.
Conform constituţiei, alegerile prezidenţiale regulate ar trebui să aibă loc pe 31 martie, dar Zelenski a cerut amânarea scrutinului, având în vedere războiul care face ravagii în ţară.
„Dacă un militar decide să facă politică, este dreptul lui, însă atunci ar trebui să intre în politică şi, prin urmare, nu se poate ocupa de război”, a declarat Zelenski pentru The Sun.
„Dacă gestionezi războiul gândindu-te că mâine vei face politică sau vei participa la alegeri, atunci în discursuri şi în prima linie te comporţi ca politician, şi nu ca militar, şi cred că asta este o greşeală uriaşă”, a adăugat el.
„Cu tot respectul pentru generalul Zalujnîi şi pentru toţi comandanţii care se află pe câmpul de luptă, există o înţelegere absolută a ierarhiei şi asta este, şi nu pot exista două, trei, patru, cinci”, a mai spus preşedintele ucrainean.