„Ministerul Culturii a constatat cu stupoare ca portretul marelui poet roman Mihai Eminescu este folosit abuziv in contextul unei campanii publicitare de promovare a unor teste pentru depistarea bolilor venerice. Ministerul considera ca acest gen de actiune este revoltatoare si nu se afla in conformitate cu bunele uzante si exploatarea normala a operei artistice”, se arata in comunicat.
Astfel, Ministerul Culturii isi „exprima profunda indignare cu privire la folosirea imaginii celui mai important poet roman in scop pur comercial, asociat unui produs sau unui serviciu de tipul celui la care se face referire. Exista o serie de utilizari ale unei opere aduse anterior la cunostinta publica care pot fi permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii, daca respecta anumite conditii impuse de Legea nr. 8 /1996 privind drepturile de autor si conexe, detaliate in cuprinsul art. 33. Doua dintre aceste conditii ar fi ca aceste utilizari sa fie conforme bunelor uzante si sa nu contravina exploatarii normale a operei”, se arata mai in comunicatul de presa citat.
Totodata, Ministerul Culturii precizeaza ca „articolul 30, alin (6) din Constitutia Romaniei prevede ca libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine”.
În acest sens, Ministerul Culturii solicita firmei care deruleaza aceasta campanie publicitara sa respecte prevederile legale cu privire la bunele uzante ale operei lui Mihai Eminescu, iar, pentru a nu contraveni exploatarii normale a operei, sa renunte imediat la folosirea in scop comercial a imaginii poetului.
In urma cu cateva zile, firma Veneris a lansat o campanie online de promovare a unui test pentru depistarea bolilor venerice, compania folosindu-se de imaginea poetului Mihai Eminescu.
„Bolile cu transmitere sexuala nu sunt ceva nou. Singura diferenta e Veneris. Unicul kit de autotestare BTS (boli cu transmitere sexuala, n.red.) din Romania disponibil online si in farmacii”, scria marti pe pagina de Facebook a Veneris, textul fiind ilustrat cu imaginea poetului Mihai Eminescu.