Ministerul Culturii: România înscrie pe Lista Tentativă a UNESCO graniţa romană a provinciei Dacia

Ministerul Culturii a transmis vineri că a prevăzut sumele necesare pentru înscrierea pe Lista Tentativă a UNESCO a graniţei romane a provinciei Dacia, acest proces făcând parte din Programul Naţional "Limes". Înregistrarea pe lista tentativă naţională trebuie făcută până la sfârşitul lunii septembrie, iar instituţiile responsabile - Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni -, au identificat şi cartat 364 de situri în zonă.
Filip Stan
23 sept. 2016, 16:15
Ministerul Culturii: România înscrie pe Lista Tentativă a UNESCO graniţa romană a provinciei Dacia

Programul Naţional „Limes” (2015 – 2019), instituit de Ministerului Culturii, are în vedere întocmirea documentaţiei privind monumentele care compun graniţa romană a provinciei Dacia, cel mai mare monument unitar de patrimoniu din România, respectiv cel mai lung sector, de aproape 1.500 de km, al monumentului unic UNESCO „Frontiers of the Roman Empire” (FRE).

Prin finanţarea corespunzătoare a acestui program, Ministerul Culturii spune că are în vedere ajustarea de urgenţă a decalajelor considerabile care sunt între ţările membre ale acestui proiect şi ţara noastră. MC anunţă că a prevăzut atât pentru bugetul proiectului din 2017, cât şi pentru cel al anului 2018.

România, deşi deţine cel mai lung sector de frontier romană din Europa şi o îndelungată tradiţie în cercetarea acestor monumente, este într-un stadiu incipient în ceea ce priveşte realizarea documentaţiei pentru înscrierea sectorului frontierei romane din România în UNESCO „Frontiers of the Roman Empire” (FRE).

„Având în vedere complexitatea monumentului, timpul alocat inventarierii graniţei romane de pe teritoriul României foarte restrâns, derularea cât mai urgentă a activităţilor este esenţială pentru îndeplinirea obiectivului, înscrierea pe Lista Tentativă a UNESCO”, se mai arată pe site-ul instituţiei.

Ca urmare a instituirii Programului Naţional „Limes” (OMC 2812/27.11.2014, cu modificări 2254/13.04.2016) şi a constituirii Comisiei Naţionale „Limes” (OMC 2862/12.12.2014; modificări OMC 2293/27.04.2016), activităţile de documentare au debutat prin trei instituţii şi prin parteneriatele pe care ele le-au realizat în România.

Înscrierea FRE din Europa pe lista tentativă UNESCO urmează să fie efectuată la începutul anului 2018.

Înregistrarea pe listele tentative naţionale va fi realizată până la finalul lunii septembrie 2016, potrivit calendarului propus de Institutul Naţional al Patrimoniului.

Finanţarea Programului Naţional „Limes” a fost iniţiată de Ministerul Culturii anul acesta.

Instituţiile responsabile – Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni -, împreună cu instituţiile partenere, au realizat o listă exhaustivă a monumentelor care compun graniţa romană de pe teritoriul României. Au fost identificate şi cartate 364 de situri.

În perioada următoare sunt necesare studii de detaliu ale acestor situri, în special pentru delimitarea clară a acestora şi a zonelor de protecţie cu ajutorul celor mai moderne mijloace non-invazive.

Programul de inventariere a monumentelor presupune mai multe etape, cu un plan complex de activităţi elaborat pentru 5 ani. Trebuie, în primul rând, determinată localizarea precisă a monumentelor, apoi stabilite limitele siturilor şi zona lor de protecţie.

„În paralel, este necesară comunicarea strânsă cu Institutul Naţional al Patrimoniului, Direcţiile Judeţene de Cultură, autorităţile locale şi judeţene pentru stabilirea regimului juridic al terenurilor, includerea lor în viitoarele planuri urbanistice şi strategii, în vederea valorificării şi monitorizării acestora”, mai transmite ministerul.

Citeşte şi 23 de noi arii naturale protejate din România vor fi incluse în reţeaua Natura 2000

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Asociația de proprietari decide. Lege pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'