Evident, Rusia are dreptul de a-şi instala arme nucleare în orice loc de pe teritoriul său naţional, inclusiv în peninsula Crimeea, dacă va fi nevoie’, a declarat Ulianov, într-un comentariu la afirmaţiile ministrului ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, făcute recent la o reuniune ministerială a NATO la Antalya (mijlocul lunii mai).
În timpul unei inspecţii inopinate privind capacitatea de luptă a forţelor strategice, Ministerul rus al Apărării îşi anunţase intenţia de a redisloca zece bombardiere strategice Tu-22M3, cu rază lungă de acţiune, capabile să transporte arme nucleare, dar nu a spus nimic despre vreun plan propriu-zis vizând trimiterea de focoase nucleare în Crimeea, scrie Agerpres.
La rândul său, SUA şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilitatea desfăşurării de arme nucleare ruse în Crimeea.
Potrivit ministrului ucrainean de externe, ‘instalarea de arme nucleare în Crimeea ar fi cea mai gravă încalcare a obligaţiilor internaţionale de către Rusia’, inclusiv a Tratatului de neproliferarea armelor nucleare (TNP).’Orice fel de acţiune sau chiar semnale din partea Rusiei despre însăşi posibilitatea desfăşurării de arme nucleare în Crimeea va fi considerată o încălcare flagrantă a tuturor normelor internaţionale’, a avertizat Pavlo Klimkin. ‘În acest caz, comunitatea internaţională ar trebui să reacţioneze în termenii cei mai duri’, consideră ministrul ucrainean de externe.
Crimeea şi oraşul-port Sevastopol, unde se află baza Flotei Rusiei din Marea Neagră, au devenit regiuni ale Federaţiei Ruse ca urmare a unui referendum desfăşurat la 16 martie 2014, la care majoritatea locuitorilor din peninsulă ar fi votat pentru alipirea la Rusia, potrivit Moscovei. Kievul şi Occidentul pun la îndoială legalitatea acestui referendum şi invocă ‘anexarea’ ilegală a Crimeii de către Rusia.
Serghei Narâşkin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a declarat luni, într-un interviu pentru TASS, că Moscova exclude varianta renunţării la peninsula Crimeea în schimbul ridicării sancţiunilor occidentale, care afectează în prezent economia rusă.’Nu vom da înapoi de la orientarea aleasă, iar a pune presiune pe noi este inutil’, a adăugat el.