Bâlbăială pe taxele şi impozitele românilor. Ministerul de Finanţe va actualiza cota de creştere

Taxele şi impozitele nu vor fi majorate cu 16% din 2013. Ministerul de Finanţe a anunţat, într-un comunicat de presă, că proiectul privind taxele şi impozitele va fi actualizat, după ce iniţial în documentul aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului anunţa o majorarea cu 16,05% din 2013. Hotărârea de Guvern va fi negociată cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi va fi discutată şi cu partenerii sociali.
Romania TV
04 oct. 2012, 10:02
Bâlbăială pe taxele şi impozitele românilor. Ministerul de Finanţe va actualiza cota de creştere

În concordanţă cu prevederile art.292 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor si taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare, prin Hotărâre de Guvern iniţiata în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu şi orice guvern are obligaţia de a-l respecta.

„Precedenta Hotărâre de Guvern privind valorile impozabile pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale şi a altor taxe asimilate acestora a fost adoptată de Guvernul de la acea dată, prin HG nr.956/2009 din 19.08.2009. Proiectul Hotărârii de Guvern aflat în discuţie, care se referă la actualizarea nivelurilor impozitelor si taxelor locale tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei pentru anii 2010-2012 (inflatie efectiva in 2010 si 2011 si inflatie prognozata in 2012), a fost elaborat de către Ministerul Finanţelor Publice la începutul lunii martie 2012, publicat pe site-ul MFP la data de 22.03.2012, şi înregistrat la Secretariatul General al Guvernului în luna aprilie 2012, cu nr.791/DPSG/25.04.2012 în vederea discutării şi aprobării de către Guvernul respectiv. Deşi art.292 alin.2 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal prevede ca această Hotărâre să fie aprobată până la data de 30 aprilie, Guvernul de la acea data nu a finalizat procedura până la data limită. Rata medie a inflatiei inregistrata pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru perioada 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel înregistrându-se în anul 2010 (rata medie a inflatiei 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea data de crestere a TVA de la 19% la 24%. Practic, indexarea prevazuta de Codul Fiscal pentru 2013 este influentata în proporţie substanţială de tipul de politici de ajustare ale guvernărilor anterioare din anii 2010-2011. Potrivit obligatiilor asumate fata de partenerrii externi (Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala) s-a calculat impactul bugetar care a fost agreat si prezentat in nota de fundamentare. Avand insa in vedere ca prognoza actuala privind rata medie a inflatiei pentru anul 2012 este in prezent mai mica decat cea luata in calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, este necesara revizuirea analizei de impact si rediscutarea sa cu institutiile financiare internationale cu ocazia urmatoarelor consultari. In acest context, avand in vedere prevederile legale racordate la cele europene si faptul ca guvernarile anterioare nu si-au respectat obligatiile asumate, in prezent Ministerul Finantelor Publice procedeaza la actualizarea proiectului de Hotarare de Guvern precum si la asigurarea respectarii cerintelor legale de dialog social si dezbatere publica„, se arată în comunicatul Ministerului de Finanţe.

Proiectul de Hotărâre privind creşterea taxelor, impozitelor şi amenzilor locale cu 16% a fost şters de pe site-ul oficial de la Ministerul Finanţelor, motivarea fiind o inadvertenţă care ar fi apărut în document.

Retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern vine în contextul recentelor declaraţii ale lui Victor Ponta, premierul precizând, miercuri, că primarii sunt cei care vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%. Mai mult, Ponta s-a arătat intrigat de faptul că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

Conform primului-ministru, întreaga întâmplare cu respectivul document seamănă cu o piesă de Caragiale:

„Când am văzut ştirea – căci eu n-am văzut propunerea – l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus: Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi? El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea care spune: nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o „scrisoare pierdută”. După care m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică, şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe. Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum”.

Cu explicaţii a venit şi ministrul de Interne, Mircea Duşa.

„Impozitele şi taxele locale se revizuiesc prin Hotărâre de Guvern, o dată la trei ani. Conform Codului Fiscal şi Lgii Fiscale, impozitele şi taxele locale trebuie să se modifice cu şase luni înainte. Dar asta nu înseamnă că se majorează impozitele şi taxele locale. Din punct de vedere legal nu există această posibilitate pentru anul 2013”, a declarat Duşa.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Vești bune pentru mai mulți pensionari: veniturile cresc din luna mai. Cetățenii care primesc bani mai mulți
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Cel mai periculos oraș din România nu este București. Mulți turiști străini ajung aici
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Circumstanțele discutabile ale vizitei lui JD Vance la Vatican: „A intrat cu forța și a lăsat o lume fără Papă”
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Veste extraordinară. Prețurile la apartamente pot scădea la jumătate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Sold zero la contul bancar. Avertisment pentru românii cu banii pe card: Deplasați-vă la sediul unității bancare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Ultima apariție în Duminica Paștelui a Papei Francisc. Mesajul pentru Umanitate
MediaFlux
Papa Francisc a interzis luxul la Vatican! Exemplu de modestie și smerenie al Suveranului Pontif
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București