Bâlbăială pe taxele şi impozitele românilor. Ministerul de Finanţe va actualiza cota de creştere

Taxele şi impozitele nu vor fi majorate cu 16% din 2013. Ministerul de Finanţe a anunţat, într-un comunicat de presă, că proiectul privind taxele şi impozitele va fi actualizat, după ce iniţial în documentul aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului anunţa o majorarea cu 16,05% din 2013. Hotărârea de Guvern va fi negociată cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi va fi discutată şi cu partenerii sociali.
Romania TV
04 oct. 2012, 10:02
Bâlbăială pe taxele şi impozitele românilor. Ministerul de Finanţe va actualiza cota de creştere

În concordanţă cu prevederile art.292 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor si taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare, prin Hotărâre de Guvern iniţiata în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu şi orice guvern are obligaţia de a-l respecta.

„Precedenta Hotărâre de Guvern privind valorile impozabile pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale şi a altor taxe asimilate acestora a fost adoptată de Guvernul de la acea dată, prin HG nr.956/2009 din 19.08.2009. Proiectul Hotărârii de Guvern aflat în discuţie, care se referă la actualizarea nivelurilor impozitelor si taxelor locale tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei pentru anii 2010-2012 (inflatie efectiva in 2010 si 2011 si inflatie prognozata in 2012), a fost elaborat de către Ministerul Finanţelor Publice la începutul lunii martie 2012, publicat pe site-ul MFP la data de 22.03.2012, şi înregistrat la Secretariatul General al Guvernului în luna aprilie 2012, cu nr.791/DPSG/25.04.2012 în vederea discutării şi aprobării de către Guvernul respectiv. Deşi art.292 alin.2 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal prevede ca această Hotărâre să fie aprobată până la data de 30 aprilie, Guvernul de la acea data nu a finalizat procedura până la data limită. Rata medie a inflatiei inregistrata pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru perioada 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel înregistrându-se în anul 2010 (rata medie a inflatiei 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea data de crestere a TVA de la 19% la 24%. Practic, indexarea prevazuta de Codul Fiscal pentru 2013 este influentata în proporţie substanţială de tipul de politici de ajustare ale guvernărilor anterioare din anii 2010-2011. Potrivit obligatiilor asumate fata de partenerrii externi (Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala) s-a calculat impactul bugetar care a fost agreat si prezentat in nota de fundamentare. Avand insa in vedere ca prognoza actuala privind rata medie a inflatiei pentru anul 2012 este in prezent mai mica decat cea luata in calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, este necesara revizuirea analizei de impact si rediscutarea sa cu institutiile financiare internationale cu ocazia urmatoarelor consultari. In acest context, avand in vedere prevederile legale racordate la cele europene si faptul ca guvernarile anterioare nu si-au respectat obligatiile asumate, in prezent Ministerul Finantelor Publice procedeaza la actualizarea proiectului de Hotarare de Guvern precum si la asigurarea respectarii cerintelor legale de dialog social si dezbatere publica„, se arată în comunicatul Ministerului de Finanţe.

Proiectul de Hotărâre privind creşterea taxelor, impozitelor şi amenzilor locale cu 16% a fost şters de pe site-ul oficial de la Ministerul Finanţelor, motivarea fiind o inadvertenţă care ar fi apărut în document.

Retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern vine în contextul recentelor declaraţii ale lui Victor Ponta, premierul precizând, miercuri, că primarii sunt cei care vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%. Mai mult, Ponta s-a arătat intrigat de faptul că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

Conform primului-ministru, întreaga întâmplare cu respectivul document seamănă cu o piesă de Caragiale:

„Când am văzut ştirea – căci eu n-am văzut propunerea – l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus: Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi? El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea care spune: nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o „scrisoare pierdută”. După care m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică, şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe. Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum”.

Cu explicaţii a venit şi ministrul de Interne, Mircea Duşa.

„Impozitele şi taxele locale se revizuiesc prin Hotărâre de Guvern, o dată la trei ani. Conform Codului Fiscal şi Lgii Fiscale, impozitele şi taxele locale trebuie să se modifice cu şase luni înainte. Dar asta nu înseamnă că se majorează impozitele şi taxele locale. Din punct de vedere legal nu există această posibilitate pentru anul 2013”, a declarat Duşa.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
Capital.ro
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9