Măsura nu a fost luată pentru a controla evaziunea în România, ci pentru a transmite datele la Uniunea Europeană (UE), în eventualitatea unor executări de bunuri. În ce privește datele despre cetățenii români, ministerul va colecta surse de venit, clădiri, terenuri, vehicule și conturi bancare, astfel ca nimeni să nu scape netaxat.
Ministerul Finanțelor a decis să reglementeze, prin ordin, operaționalizarea sistemului informatic PatrimVen, astfel că organele fiscale și centrale vor fi obligate să încarce toate datele referitoare la veniturile și proprietățile românilor. Pentru că așa s-a cerut de la UE, prioritară va fi, de la 1 ianuarie 2025, transmiterea prin PatrimVen a informațiilor prevăzute în formularul 401- Declarație informativă privind proprietățile imobiliare deținute de rezidenți ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul României.
PatrimVen este un depozit de date în care sunt colectate şi agregate date obţinute de Ministerul Finanţelor /ANAF de la autorităţile/instituţiile publice şi de interes public, din administraţia publică centrală şi locală ori de la contribuabili/plătitori şi care sunt puse la dispoziţia autorităţilor publice, instituţiilor publice şi de interes public din administraţia publică centrală şi locală.
Totodată, În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, organele fiscale locale au obligaţia de a solicita atribuirea numărului de identificare fiscală pentru contribuabilii care nu au rezidența în România și figurează cu clădiri/terenuri/mijloace de transport în evidența organului fiscal local fără a fi identificate cu numărul de identificare fiscală. ”Aceste informații sunt transmise în scopul realizării schimbului automat obligatoriu de informaţii dintre România și celelalte state membre ale Uniunii Europene”, arată Ministerul Finanțelor, potrivit National.
În sistemul PatrimVen se vor regăsi date din registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare, informaţii privind cuantumul şi natura veniturilor obţinute de persoană, din toate sursele, într-un an fiscal, informații despre situația fiscală a contribuabililor prin transmiterea certificatului de atestare fiscală (CAF) în formă electronică și date privind clădirile, terenurile şi vehiculele aflate în proprietatea unei persoane fizice, furnizate de unităţile administrativ-teritoriale conform legii.
”La art. 68 alin. (3) din Codul de procedură fiscală s-a instituit obligația organului fiscal central de a transmite organelor fiscale locale informaţii privind sursele de venit ale persoanelor fizice. Astfel, proiectul de ordin reglementează obligațiile organului fiscal central, în sensul că acesta obligaţia de a pune la dispoziţia organelor fiscale locale informaţiile cu relevanţă fiscală disponibile, obligațiile organului fiscal local, în sensul că acestea au obligaţia de a transmite organului fiscal central informații privind clădirile, terenurile şi mijloacele de transport deţinute de persoane fizice și juridice, precum și modalitatea de transmitere a informațiilor”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Netransmiterea, transmiterea cu întârziere, transmiterea incorectă şi/sau incompletă de către organele fiscale locale a acestor informaţii constituie contravenţie, dacă fapta nu au fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni, și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.
Informațiile privind proprietarul sau deținătorul bunului vor conține în mod obligatoriu codul de identificare fiscală al persoanei. Cu toate acestea, în situația în care un subiect de drept fiscal nu s-a înregistrat fiscal înaintea declarării bunului imobil sau mijlocului de transport la organul fiscal local, atunci organul fiscal local va solicita înregistrarea acestuia pe cale electronică.
”Scopul ordinului îl reprezintă cooperarea între organele fiscale locale şi organul fiscal central, prin schimbul de informaţii în formă dematerializată, în vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute de lege, creşterii nivelului de colectare a impozitelor şi taxelor la bugetul general consolidat, prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale și simplificării procedurilor administrative și debirocratizării”, susține Ministerul Finanțelor.