Ministerul de Finanţe vrea să ştie ce proprietăţi au cetăţenii din ţările UE în România. Când începe colectarea datelor

Proprietățile imobiliare deținute de străini din statele membre UE vor fi inventariate și trecute în baza de date electronică a Ministerului de Finanțe, urmând ca pentru fiecare cetățean nerezident să fie atribuit un cod de identificare fiscală.
Mircea Filipescu
30 iul. 2024, 10:10
Ministerul de Finanţe vrea să ştie ce proprietăţi au cetăţenii din ţările UE în România. Când începe colectarea datelor

Măsura nu a fost luată pentru a controla evaziunea în România, ci pentru a transmite datele la Uniunea Europeană (UE), în eventualitatea unor executări de bunuri. În ce privește datele despre cetățenii români, ministerul va colecta surse de venit, clădiri, terenuri, vehicule și conturi bancare, astfel ca nimeni să nu scape netaxat.

Ministerul Finanțelor a decis să reglementeze, prin ordin, operaționalizarea sistemului informatic PatrimVen, astfel că organele fiscale și centrale vor fi obligate să încarce toate datele referitoare la veniturile și proprietățile românilor. Pentru că așa s-a cerut de la UE, prioritară va fi, de la 1 ianuarie 2025, transmiterea prin PatrimVen a informațiilor prevăzute în formularul 401- Declarație informativă privind proprietățile imobiliare deținute de rezidenți ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul României.

PatrimVen este un depozit de date în care sunt colectate şi agregate date obţinute de Ministerul Finanţelor /ANAF de la autorităţile/instituţiile publice şi de interes public, din administraţia publică centrală şi locală ori de la contribuabili/plătitori şi care sunt puse la dispoziţia autorităţilor publice, instituţiilor publice şi de interes public din administraţia publică centrală şi locală.

Totodată, În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, organele fiscale locale au obligaţia de a solicita atribuirea numărului de identificare fiscală pentru contribuabilii care nu au rezidența în România și figurează cu clădiri/terenuri/mijloace de transport în evidența organului fiscal local fără a fi identificate cu numărul de identificare fiscală. ”Aceste informații sunt transmise în scopul realizării schimbului automat obligatoriu de informaţii dintre România și celelalte state membre ale Uniunii Europene”, arată Ministerul Finanțelor, potrivit National.

În sistemul PatrimVen se vor regăsi date din registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare, informaţii privind cuantumul şi natura veniturilor obţinute de persoană, din toate sursele, într-un an fiscal, informații despre situația fiscală a contribuabililor prin transmiterea certificatului de atestare fiscală (CAF) în formă electronică și date privind clădirile, terenurile şi vehiculele aflate în proprietatea unei persoane fizice, furnizate de unităţile administrativ-teritoriale conform legii.

Citeşte şi: Guvernul pregăteşte majorarea impozitului pe dividende la 10%, impozitarea altor forme de capital, eliminarea stimulentelor fiscale în construcţii

”La art. 68 alin. (3) din Codul de procedură fiscală s-a instituit obligația organului fiscal central de a transmite organelor fiscale locale informaţii privind sursele de venit ale persoanelor fizice. Astfel, proiectul de ordin reglementează obligațiile organului fiscal central, în sensul că acesta obligaţia de a pune la dispoziţia organelor fiscale locale informaţiile cu relevanţă fiscală disponibile, obligațiile organului fiscal local, în sensul că acestea au obligaţia de a transmite organului fiscal central informații privind clădirile, terenurile şi mijloacele de transport deţinute de persoane fizice și juridice, precum și modalitatea de transmitere a informațiilor”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Netransmiterea, transmiterea cu întârziere, transmiterea incorectă şi/sau incompletă de către organele fiscale locale a acestor informaţii constituie contravenţie, dacă fapta nu au fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni, și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.

Informațiile privind proprietarul sau deținătorul bunului vor conține în mod obligatoriu codul de identificare fiscală al persoanei. Cu toate acestea, în situația în care un subiect de drept fiscal nu s-a înregistrat fiscal înaintea declarării bunului imobil sau mijlocului de transport la organul fiscal local, atunci organul fiscal local va solicita înregistrarea acestuia pe cale electronică.

”Scopul ordinului îl reprezintă cooperarea între organele fiscale locale şi organul fiscal central, prin schimbul de informaţii în formă dematerializată, în vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute de lege, creşterii nivelului de colectare a impozitelor şi taxelor la bugetul general consolidat, prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale și simplificării procedurilor administrative și debirocratizării”, susține Ministerul Finanțelor.

Citeşte şi: Avuția românilor s-a triplat în ultimii 10 ani, ca rezultat direct al politicilor PSD de creștere a veniturilor populației

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!