Ministerul de Interne, primele măsuri după dispariţia Alexandrei Măceşanu şi a Luizei Melencu

Ministerul Afacerilor Interne va propune o măsură legislativă pentru înfiinţarea unei structuri specializate în dispariţii de persoane, a anunțat joi ministrul Marcel Vela.
Iulian Tudor
05 dec. 2019, 19:23
Ministerul de Interne, primele măsuri după dispariţia Alexandrei Măceşanu şi a Luizei Melencu
 

„Suntem în faza în care analizăm reorganizarea, eficientizarea, restructurarea ministerului şi în aceste măsuri de reorganizare şi restructurare vom ajunge şi în ipostaza în care vom propune ca măsură legislativă, pentru că ceea ce vom face noi ca propunere trebuie avizată de CSAT, ca modificare a organigramei ministerului, să avem şi o componentă specializată pe dispariţii de persoane. Ar însemna că la nivelul fiecărui Inspectorat judeţean de poliţie vor fi poliţişti specializaţi care se vor ocupa cu tot ceea ce ţine de acest domeniu de infracţionalitate, care, evident, este mai larg, pentru că el este legat, pe lângă reţele de trafic de persoane, automat şi de trafic de droguri, de prostituţie, de tot ceea ce ţine de fenomenul criminogen la baza lui”, a declarat Vela joi seară, la România TV.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică, joi, proiectul Legii privind căutarea persoanelor dispărute, care prevede, printre altele, constituirea, în cadrul Poliţiei Române, a unei structuri specializate care se va numi Unitatea centrală pentru persoane dispărute.

„Unitatea centrală pentru persoane dispărute îndeplineşte, în principal, următoarele atribuţii: desfăşoară activităţi de îndrumare, sprijin şi control la structurile specializate pentru căutarea persoanelor dispărute constituite la nivel teritorial, desfăşoară activităţi de îndrumare şi sprijin la celelalte structuri ale Poliţiei Române, privind organizarea şi realizarea activităţilor de căutare a persoanelor dispărute din competenţa acestora, elaborează ghiduri, formulare standardizate şi manuale de bune practici, destinate a fi utilizate în activitatea de căutare a persoanelor dispărute, cooperează cu structuri similare din străinătate, iar în cazurile preluate spre soluţionare, organizează şi coordonează întreaga activitate de căutare a persoanei dispărute, efectuează sau, după caz, solicită personalului de ordine publică să efectueze activităţi de căutare a unei persoane dispărute şi gestionează dosarele de dispariţie”, se arată în proiectul de lege.

La nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, se vor constitui structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute, denumite unităţi teritoriale pentru persoane dispărute.

Acestea vor organiza şi coordona întreaga activitate de căutare a unei persoane dispărute, vor solicita personalului de ordine publică să efectueze activităţi de căutare a unei persoane dispărute, vor constitui şi gestiona dosarele de dispariţie a persoanelor, vor coopera cu structuri similare din străinătate sau vor colabora cu persoane fizice şi persoane juridice, române sau străine.

De asemenea, persoanele care vor să participe, voluntar şi gratuit, la găsirea celor dispăruţi o vor putea face printr-un mecanism de înregistrare online pus la dispoziţie de Poliţia Română.

„În cazul în care persoana nu a fost găsită, şeful unităţii teritoriale competente are obligaţia de a evalua periodic, cel puţin o dată la 3 luni începând cu momentul sesizării dispariţiei, datele şi informaţiile din dosarul dispariţiei şi de a stabili activităţile ce urmează a fi desfăşurate în continuare”, se prevede într-un articol al noii legi.

Dacă persoana dispărută nu a fost găsită în termen de 7 ani de la momentul sesizării dispariţiei, iar metodele specifice activităţii de căutare a persoanelor dispărute adecvate circumstanţelor cazului au fost epuizate, dosarul dispariţiei se trece în evidenţa pasivă. În cazul în care persoana dispărută este minor, trecerea în evidenţa pasivă se face doar după trecerea unui termen de 7 ani de la împlinirea de către aceasta a vârstei de 18 ani.

În situaţia trecerii dosarului dispariţiei în evidenţa pasivă, semnalările din bazele de date create în scopul găsirii persoanei dispărute rămân active.

„Şeful unităţii teritoriale competente dispune redeschiderea dosarului dispariţiei, atunci când sunt obţinute noi date şi informaţii care pot conduce la găsirea persoanei dispărute. Se poate dispune redeschiderea dosarului dispariţiei chiar dacă persoana dispărută a fost declarată moartă prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă”, se mai arată în proiectul de lege.

Grupul de coordonare central se constituie la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, atunci când activitatea de căutare sistematică în teren se desfăşoară într-un dosar de dispariţie preluat spre soluţionare de către Unitatea centrală pentru persoane dispărute şi este declanşat mecanismul „Alertă dispariţie copil”. Grupul de coordonare central este condus de un adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române.

Printre metodele speciale de căutare a unei persoane dispărute se numără, potrivit proiectului de lege, localizarea mijloacelor de comunicaţii electronice, obţinerea datelor de trafic şi localizare prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane, accesul la un sistem informatic, interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă, reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale, obţinerea datelor privind situaţia medicală a unei persoane şi percheziţia locuinţei sau sediului unor persoane.

Textul proiectului de act normativ este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al MAI.

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării anunţului, respectiv 5 decembrie, pe adresa de e-mail: [email protected].

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Peste 1,1 milione de români s-au prezentat la vot. Update
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum a izbucnit cel mai scurt război din istorie. Conflictul sângeros a durat numai 38 de minute
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriză colosală la ora 9:00. Cele 2 județe care s-au mobilizat masiv duminică dimineața, la urne
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Putin interzice adopția de copii ruși în țări unde tranziția de gen este legală
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy