În 2010, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă au deblocat patru posturi special pentru a angaja mai multe persoane. Una dintre ele a ocupat în urma unui examen fictiv o funcţie de autoritate publică în cadrul Ministerului de Interne, iar celelalte trei au devenit ofiţeri. Vinovaţi au fost şeful Jandarmeriei, Olimpiodor Antonescu, prim adjunctul său, Nicolae Rugină şi alţi cinci generali şi chestori care au semnat contractele de angajare. Între timp, cei vinovaţi au primit condamnări definitive de închisoare cu suspendare.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre cei patru care au dat bani la angajare. În timp ce, şefii lor erau condamnaţi, ei au venit în continuare la serviciu: doi dintre ei la Poliţia Capitalei, ceilalţi doi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Ilfov au cerut chiar sprijin de la Ministerul Afacerilor Interne pentru a le desface contractele de muncă celor doi angajaţi ilegal. Răspunsul a fost unul neaşteptat. Cei doi poliţişti, rude între ei, trebuie păstraţi în funcţie. Între timp, ceilalţi doi angajaţi la Poliţia Capitalei au fost daţi afară în mai 2013.
Unul dintre cei care se mai află încă în sistem, deşi nu are pregătirea necesară este Cornel Faris. Acesta a fost şofer la Dinamo, dar a ajuns, într-un final, şef al serviciului sistematizări din Poliţia Rutieră. În momentul în care şi-a negociat locul de muncă, a pus o vorbă bună şi pentru viitorul său ginere, Laurenţiu Moroianu.
Deşi în tot acest timp, cele patru persoane angajate ilegal au primit salarii de la stat pentru funcţii pe care nu le meritau, Ministerul Afacerilor Interne a renunţat să ceară daune în instanţă.
„Ministerul pune în aplicare decizia instanţei. Doi dintre angajaţi nu mai sunt în sistem, în ceea ce îi priveşte pe ceilalţi doi procedurile sunt în curs de finalizare. Este o chestiune de timp. Este vorba de proceduri administrative care durează. În ceea ce priveşte problema cu falsul, nici instanţa şi nici Parchetul nu au reţinut un fals. În sentinţa instanţei nu s-a pus problema falsului sau valabilităţii diplomelor respective. În sentinţa instanţei s-a dispus desfiinţarea ordinelor în baza cărora au fost puse în funcţie persoanele respective”, a declarat, la România TV, Monica Dajbog, purtător de cuvânt M.A.I.
Citeşte şi Dispozitiv de urmărire, găsit în maşina preşedintelui Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie