„În ceea ce priveşte Planul Comun de Măsuri prezentat în spaţiul public, menţionăm că acesta a fost iniţiat în anul 2012 şi prevedea măsuri subsidiare acţiunilor prevăzute în PNCA, însă MAI nu a efectuat raportări în baza acestuia, ci doar în baza celui naţional aprobat prin Hotărâre a CSAT în anul 2010. În prezent, au fost iniţiate demersurile necesare pentru reevaluarea PNCA, prin prisma noilor competenţe ale instituţiilor din componenţa GLI (Grupul de Lucru Interinstituţional -n.r.) în domeniul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi a apariţiei unor noi riscuri care potenţează şi favorizează proliferarea infracţionalităţii economico-financiare”, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un răspuns formulat în urma unei solicitări a agenţiei de presă MEDIAFAX.
Reprezentanţii MAI mai precizează că după o decizie a CSAT din 2010, a fost constituit Grupul de Lucru Interinstituţional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, format din MAI, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, SRI şi SIE, procurori desemnaţi de Ministerul Public şi „ofiţeri specialişti din instituţiile angrenate”.
„Prin Hotărârea CSAT nr. 69/2010 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (în temeiul art. 2 alin. 2), a fost constituit, la nivel strategic, Grupul de Lucru Interinstituţional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (GLI), format din secretari de stat nominalizaţi de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe, procurori desemnaţi de către Ministerul Public şi ofiţeri specialişti din instituţiile angrenate”, se arată în răspunsul Ministerului de Interne pentru agenţia de presă MEDIAFAX.
Grupuri operaţionale de lucru (GLO) au fost constituite şi în fiecare judeţ, precum şi în Capitală, „din care fac parte reprezentanţi ai structurilor teritoriale ale instituţiilor partenere”, potrivit sursei citate.
Ministerul Afacerilor Interne a prezentat şi cele nouă domenii vizate prin Planul Naţional Comun de Acţiune (PNCA), realizat în urma hotărârii CSAT nr. 69/2010:
„1. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul producerii şi comercializării produselor energetice;
2. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul producerii şi valorificării alcoolului şi băuturilor alcoolice;
3. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul comercializării produselor din tutun;
4. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul producerii şi comercializării mărfurilor agroalimentare;
5. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul transporturilor;
6. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul turismului;
7. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţii;
8. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul exploatării şi prelucrării materialului lemnos;
9. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul utilizării forţei de muncă „la negru” şi „la gri”.”
Un protocol din 2012 între SRI, DNA, Parchetul ICCJ, Ministerele Justiţiei, Finanţelor şi Interne, prin care era monitorizat ANAF, cu obiectul de combatere a evaziunii fiscale a fost prezentat, la sfârşitul săptămânii trecute, de Antena 3. Documentul este semnat de Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Traian Igaş şi Alina Bica. Acesta este intitulat „Plan comun de măsuri pentru eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale” şi este încheiat în ianuarie 2012, iar în introducere se arată încheierea protocolului în baza unei hotărâri CSAT din anul 2010.
„Monitorizarea contribuabililor cu potenţial de evaziune şi fraudă fiscală ridicat, a societăţilor comerciale nou înfiinţate, clarificarea aspectelor practice rezultate în ultima perioadă din activitatea de colectare a taxelor şi impozitelor şi intensificarea cooperării interinstituţionale prin acordarea accesului comun la bazele de date specifice gestionate de către instituţiile de aplicare a legii cu atribuţii în domeniu şi realizarea acţiunilor comune pe cele nouă domenii prioritare de intervenţie, impun adoptarea de măsuri conjugate ale instituţiilor de aplicare a legii nominalizare de HCSAT 69/2010”, se arată în documentul prezentat.
Protocolul este semnat de Laurei Codruţa Kovesi, procuror general la acea vreme, Constantin Traian Igaş, ministru al Internelor de atunci, George Maior, director al SRI, Gheorghe Ialomiţeanu, ministru al Finanţelor, iar în locul lui Cătălin Predoiu este semnătura Alinei Bica.