Ministerul de Interne vrea să apeleze la pensionari pe fondul războiului din Ucraina. Reacţia rezerviştilor

Ministerul de Interne vrea să-şi reîncadreze pensionarii, din cauza crizei refugiaţilor generată războiul din Ucraina. Aceştia nu sunt, însă, interesaţi să reintre în sistem pentru o perioadă limitată de timp pe motiv că nu văd care ar fi beneficiile unei astfel de decizii.
Filip Stan
04 apr. 2022, 11:54
Ministerul de Interne vrea să apeleze la pensionari pe fondul războiului din Ucraina. Reacţia rezerviştilor

Ministerul de Interne vrea să apeleze la pensionari, deoarece, în condiţiile deficitului de personal, este nevoit să gestioneze în fiecare zi un flux de aproape 8.000 de refugiaţi din Ucraina. Instituţia condusă de Lucian Bode ia în calcul să apeleze la experienţa poliţiştilor cu experienţă, care au trecut în rezervă.

Pe 18 martie 2022, la nivelul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din cadrul MAI a fost stabilit mecanismul de punere în aplicare a prevederilor art. II din OUG nr. 20/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la încetarea situaţiei care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina, dar nu mai mult de 3 ani, Ministerul Afacerilor Interne poate rechema în activitate/reîncadra, fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de un an, cu acordul acestora, cadre militare/poliţişti care au trecut în rezervă/cărora le-au încetat raporturile de serviciu. Perioada de un an (…) poate fi prelungită anual, în condiţiile legii, cu acordul cadrului militar/poliţistului rechemat în activitate/reîncadrat pentru o durată determinată, ce nu poate depăşi 90 de zile de la data încetării situaţiei care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina”, se arată în actul normativ, citat de Adevărul.

Citeşte şi: Dispare carnea de porc și de pui! Visul lui Bill Gates devine realitate: ce se pregătește acum în laboratorele lumii

Ministerul de Interne vrea să apeleze la pensionari pe fondul războiului din Ucraina. Ce etape implică reîncadrarea

Procedeul de reîncadrare a foştilor angajaţi ai Ministerului de Interne se va face în câteva etape. Astfel, şefii unităţilor teritoriale subordonate MAI care desfăşoară activităţi specifice domeniilor migraţie şi azil, situaţii de urgenţă şi ordine şi siguranţă publică, vor efectua o analiză ce vizează reducerea deficitului de personal. Aceasta va fi supusă aprobării ministrului de Interne sau, după caz, inspectorului general. După obţinerea acestei aprobări, se vor posta pe pagina de internet a unităţii sau în presa scrisă anunţul privind demararea procedurii de ocupare a posturilor vacante.

Ulterior, cei interesaţi să revină în rândul personalului MAI vor depune un dosar şi trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, conform legii. Vor trece printr-un examen medical, precum şi de o testare psihologică şi o probă sportivă.

Şeful unităţii în care există posturile vacante desemnează o comisie formată dintr-un număr impar de membri care verifică documentele candidaţilor, semnează procesul-verbal care conţine concluziile procedurii parcurse şi îl prezintă şefului unităţii, în vederea luării deciziei cu privire la persoanele care vor ocupa posturile.

Ministerul de Interne vrea să apeleze la pensionari pe fondul războiului din Ucraina. Reacţia sindicaliştilor

Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Pro Lex, susţine că demersurile MAI de reîncadrare a unor foste cadre ale instituţiilor din subordine vor rămâne, în general, fără ecou în rândul pensionarilor.

„Nimeni nu vrea, cu mici excepţii, să se întoarcă în sistem. Toţi, şi ofiţerii, şi agenţii pensionari, se bucură că au scăpat. Se poate întoarce în sistem un număr extrem de mic de oameni, cei care au plecat înainte de pensionare, în perioada 2010-2011, când au fost tăierile salariale. Există astfel de persoane care au plecat chiar şi în străinătate să lucreze, iar acum s-ar reîncadra pentru a face vechimea minimă pentru pensionare. Repet, vorbim de un număr mic de oameni care se află în această situaţie şi nu de un fenomen de masă”, a afirmat preşedintele Sindicatului Pro Lex, potrivit sursei citate.

În schimb, Gabriel Gîrniţă, preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor, a explicat că dezinteresul pensionarilor MAI de a reveni acum în sistem este legat şi de modul în care vor fi aceştia plătiţi.

„Din păcate, nu este permis un cumul al pensiei cu salariul. Mai exact, pensia este suspendată, iar omul primeşte salariul de încadrare. Sigurul avantaj ar fi o ulterioară recalculare a pensiei, iar oamenii spun că pentru 50 sau 100 de lei în plus nu merită” , a subliniat Gabriel Gîrniţă.

Vasile Lincu spune că mai grav este că acest deficit de personal legat de criza din Ucraina ar putea fi acoperit prin angajarea fără concurs pe o perioadă determinată a unor persoane civile fără pregătire specifică.

„Una e să iei un interviu la angajare unui fost angajat care a lucrat cel puţin 20 de ani în sistem în munca operativă şi s-a pensionat la 47 de ani şi alta este să foloseşti aceeaşi procedură la încadrarea unui civil care nu a făcut nici măcar o şcoală de poliţie”, a declarat Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Pro Lex.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 40.Trupele ruse s-au retras din mai multe zone. Mesajul lui Zelenski pentru seara Premiilor Grammy VIDEO

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Care este cel mai bun pământ pentru cactus. Secretul unui florar de top
Capital.ro
Marea actriță a României a MURIT. Viața sa, un adevărat film: Fie iertată și neuitată!
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Klaus Iohannis, pe final de mandat. Se laudă că nu a avut concediu
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Mașinile au interzis pe aceste drumuri din România. Decizia se aplică deja de vineri, 15 noiembrie
StirileBZI
Așa trebuie îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Vei avea mai multă căldură
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Cine e, de fapt, polițistul spânzurat în Valea Nucarilor: Era îmbrăcat în haine civile, nu în uniformă
substantial.ro
Interes ridicat pentru ultimul meci al anului al echipei naționale de fotbal a României
MediaFlux
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Povești pierdute” din masacrul din Glencoe, descoperite în timpul săpăturilor arheologice